Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Ceremóniu odovzdávania Nobelových cien nahradí televízne podujatie

Nobelova cena, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nobelov výbor už predtým oznámil, že udeľovanie Nobelovej ceny za mier sa tento rok neuskutoční tradične na radnici nórskeho hlavného mesta Oslo, ale na pôde tamojšej univerzity.

Štokholm 22. septembra (TASR) - Tradičná slávnostná ceremónia udeľovania Nobelových cien sa tento rok - po prvý raz od roku 1944 - vzhľadom na pandémiu nového koronavírusu neuskutoční. Podujatie v štokholmskej koncertnej sále nahradí televízny prenos z radnice švédskej metropoly. Oznámila to v utorok Nobelova nadácia, ktorá odovzdávanie Nobelových cien organizuje, informuje agentúre DPA.

"Súčasné okolnosti súvisiace s pretrvávajúcou pandémiou (COVID-19) znamenajú, že ide o mimoriadny rok v dejinách Nobelovej ceny; medaily a diplomy dostanú laureáti bezpečne vo svojich domovských krajinách," vysvetlila nadácia. Priamo na radnici v Štokholme bude prítomné len malé publikum.

Mená laureátov Nobelových cien za fyziku, chémiu, fyziológiu, medicínu a literatúru budú oznámené medzi 5. až 12. októbrom. Ceny si neprevezmú osobne v Štokholme, ale vo svojich domovských krajinách, a to "pomocou ambasád alebo príslušných univerzít", uviedla Nobelova nadácia vo vyhlásení.

Nobelove ceny sa udeľujú od roku 1901 na výročie úmrtia Alfreda Nobela 10. decembra.

Nórsky Nobelov výbor už predtým v utorok oznámil, že udeľovanie Nobelovej ceny za mier sa tento rok neuskutoční tradične na radnici nórskeho hlavného mesta Oslo, ale na pôde tamojšej univerzity.