Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Černochová v Hanoji rokovala o vývoze armádnej techniky do Vietnamu

Na archívnej snímke ministerka obrany Českej republiky Jana Černochová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ministerka hovorila s vietnamským rezortným partnerom aj o bezpečnostnej situácii vo svete v súvislosti s blížiacim sa stretnutím Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN).

Praha 8. decembra (TASR) - Česká ministerka obrany Jana Černochová v stredu v Hanoji rokovala s vietnamským ministrom národnej obrany Phanom Van Giangom o kapacitách českého obranného priemyslu a možnostiach vývozu jeho produktov do Vietnamu. Vo štvrtok to uviedlo české ministerstvo obrany, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Hlavným cieľom cesty je podpora exportu českého obranného priemyslu, ale diskutovali sme aj o spolupráci v oblasti vzdelávania, vedy a výskumu či vojenskej histórie," komentovala schôdzku Černochová.

Pripomenula tiež, že zástupcovia českých firiem sa zúčastňujú na hanojskom veľtrhu Expo Defence 2022, ktorého cieľom je podporiť medzinárodnú spoluprácu medzi Vietnamom a ďalšími krajinami.

Ministerka hovorila s vietnamským rezortným partnerom aj o bezpečnostnej situácii vo svete v súvislosti s blížiacim sa stretnutím Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN). "Česká republika ako predsednícka krajina EÚ podporuje ASEAN a jeho úsilie o mierové riešenie situácie v oblasti juhovýchodnej Ázie," povedala Černochová.

Vietnam je pre Česko podľa rezortu obrany významným partnerom v regióne juhovýchodnej Ázie. K budovaniu vzájomných väzieb prispieva podľa ministerstva aj početná vietnamská komunita v Česku.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)