Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Červený kríž je pripravený riadiť evakuáciu civilistov z Mariupola

Na archívnej satelitnej snímke Maxar Technologies z 28. marca 2022 zničený sklad označený ako objekt využívaný Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK) v meste Mariupol na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Ukrajina vo štvrtok informovala, že po ruskom oznámení prímeria v Mariupole posiela desiatky autobusov na evakuáciu civilistov z mesta.

Ženeva 31. marca (TASR) - Červený kríž vo štvrtok oznámil, že je pripravený riadiť v piatok bezpečný odchod civilistov z obliehaného mesta Mariupol na juhu Ukrajiny za predpokladu, že všetky strany budú súhlasiť s podmienkami evakuácie. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Ruské sily mesto obkľúčili a bombardujú ho, pritom sú v ňom uviaznuté desaťtisíce civilistov, ktorí majú len málo potravín, vody či liekov. Predchádzajúce pokusy dohodnúť humanitárny koridor zlyhali napriek medzinárodnému tlaku.

Medzinárodný výbor Červeného kríza (MVČK) oznámil, že je "zúfalo dôležité", aby sa tento pokus o evakuáciu uskutočnil.

"Naše tímy pracovníkov práve teraz cestujú s predpripravenou humanitárnou pomocou a zdravotníckymi zásobami, aby boli prichystaní riadiť bezpečný odchod civilistov z Mariupola," uviedol MVČK vo štvrtok vo vyhlásení.

"Z logistických a bezpečnostných dôvodov budeme pripravení riadiť bezpečnú evakuačnú operáciu zajtra, v piatok, za predpokladu, že budú všetky strany súhlasiť s presnými podmienkami vrátane trasy, času začiatku a trvania tejto evakuácie. Je zúfalo dôležité, aby táto operácia prebehla. Závisia od nej životy desaťtisícov ľudí v Mariupole," dodal MVČK.

Ukrajina vo štvrtok informovala, že po ruskom oznámení prímeria v Mariupole posiela desiatky autobusov na evakuáciu civilistov z mesta.

MVČK predtým tento týždeň uviedol, že vypracoval podrobné návrhy na bezpečný odchod civilistov z Mariupola, aby ukončil utrpenie ľudí v meste, ale zbytočne.

"Civilisti sa pohybujú medzi životom a smrťou, keď utekajú z mesta, a nie je pritom prímerie či neplatia iné dohody, ktoré by im umožnili odísť bezpečne," uviedol novinárom v utorok hovorca MVČK Ewan Watson.

"Čas sa civilistom v Mariupole a v ďalších oblastiach frontových línií míňa, pretože sú tam celé týždne bez akejkoľvek humanitárnej pomoci. Armády v teréne musia dať civilistom a humanitárnym organizáciám záruky a uzavrieť praktické dohody, ktoré umožnia dopravenie pomoci a bezpečnú evakuáciu tých ľudí, čo si to želajú," dodal Watson.