Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Červený kríž odložil pokus o evakuáciu civilistov z Mariupola

Ruské vojenské nákladné autá zničené počas bojov medzi ruskými a ukrajinskými silami stoja za ťažko poškodeným obytným domom neďaleko Kyjeva na Ukrajine v piatok 1. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Tím Medzinárodného výboru Červeného kríža, ktorý pozostáva z troch vozidiel a deviatich členov personálu, dnes nedorazil do Mariupola ani neuľahčil bezpečný prechod civilistov, uviedol výbor.

Mariupol 1. apríla (TASR) - Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) v piatok oznámil, že odložil pokus o evakuáciu civilistov z Rusmi obliehaného ukrajinského mesta Mariupol. TASR prevzala správu od stanice BBC.

"Tím MVČK, ktorý bol v piatok na ceste do Mariupola, aby uľahčil bezpečný prechod civilistov, sa musel vrátiť do Záporožia po tom, čo mu opatrenia a podmienky znemožnili pokračovať," uviedol MVČK.

"Tím MVČK, ktorý pozostáva z troch vozidiel a deviatich členov personálu, dnes nedorazil do Mariupola ani neuľahčil bezpečný prechod civilistov. V sobotu sa opäť pokúsi uľahčiť bezpečný prechod civilistov z Mariupola," uviedol MVČK.

Podľa neho je pre úspech operácie dôležité, aby všetky strany rešpektovali dohody a poskytli potrebné podmienky a bezpečnostné záruky. MVČK dodal, že keď sa evakuácia začne, jeho úlohou ako neutrálneho sprostredkovateľa bude sprevádzať konvoj z Mariupola do iného mesta na Ukrajine.