Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pandémia zhoršuje diskrimináciu utečencov v Ázii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Väčšina opýtaných v Pakistane spájala šírenie vírusu s nedostatočnými kontrolami na hraniciach s Iránom či s pohybom čínskych občanov.

Ženeva 17. septembra (TASR) - Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC) vo štvrtok varovala, že pandémia nového koronavírusu zvyšuje diskrimináciu zraniteľných skupín obyvateľstva v ázijských krajinách vrátane migrantov a utečencov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Humanitárna organizácia IFRC uskutočnila prieskum verejnej mienky na vzorke 5000 ľudí v Indonézii, Malajzii, Mjanmarsku a Pakistane. Približne polovica respondentov zo šírenia koronavírusu vinila konkrétnu skupinu osôb, pričom mnohí ako zdroj nákazy uvádzali Číňanov, imigrantov či cudzincov.

"Je mimoriadne znepokojujúce, že za šírenie (ochorenia) COVID-19 ľudia vinia migrantov v rámci krajiny, ako aj zahraničných pracovníkov, ktorí sú už i tak zraniteľnou skupinou," povedala pre Reuters Viviane Flucková, jedna z vedúcich výskumného tímu, ktorý tento prieskum realizoval.

"Je potrebné viac sa zamerať na boj proti fámam súvisiacim so skrytou dynamikou moci a štrukturálnymi problémami nerovnosti," zdôraznila Flucková.

Viac ako polovica ľudí v Indonézii, ktorí sa zúčastnili prieskumu, uviedla, že za šírenie koronavírusu sú zodpovední cudzinci a osoby porušujúce pravidlá. V Mjanmarsku vinu pripisovali najmä Číňanom a takisto ďalším cudzincom. Dve tretiny respondentov v Malajzii uviedli, že vinná je špecifická skupina ľudí, pričom najčastejšie spomínali migrantov, zahraničných turistov a cudzincov, ktorí v krajine žijú nelegálne.

Väčšina opýtaných v Pakistane spájala šírenie vírusu s nedostatočnými kontrolami na hraniciach s Iránom či s pohybom čínskych občanov.

Vo všetkých štyroch krajinách malo vyššie dosiahnuté vzdelanie len malý vplyv na to, či ľudia zo šírenia koronavírusu vinili konkrétne skupiny obyvateľstva.