Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Autobusy odviezli stovky ľudí z obkľúčených oblastí v Sýrii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Evakuácia prebehla na základe mimoriadnej dohody podporovanej OSN, ktorú medzi sebou uzatvorili strany bojujúce v daných oblastiach.

Bejrút 28. decembra (TASR) - Autobusy odviezli dnes stovky civilistov a povstaleckých bojovníkov z dvoch dlhodobo obkľúčených lokalít v Sýrii. Evakuácia prebehla na základe mimoriadnej dohody podporovanej OSN, ktorú medzi sebou uzatvorili strany bojujúce v daných oblastiach. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na lokálne zdroje.

Minimálne 130 prevažne zranených povstaleckých bojovníkov odviezli z pohraničného mesta Zabadání do neďalekého Libanonu. Z tamojšej metropoly Bejrút by mali za asistencie Medzinárodného výboru Červeného kríža odletieť do Turecka. Zabadání je jedným z posledných miest na sýrsko-libanonských hraniciach, ktoré ovládajú vzbúrenci.

Zároveň bolo evakuovaných aj približne 350 civilistov a bojovníkov z dvoch obliehaných provládnych blízko seba ležiacich šiitských dedín - Fuá a Kafrajá - v severozápadnej provincii Idlib, ktorej väčšinu kontrolujú vzbúrenci. Autobusy ich odviezli k tureckým hraniciam, skadiaľ následne odletia do libanonského Bejrútu.

V rámci širšej snahy o ukončenie sýrskej občianskej vojny, ktorá si počas piatich rokov vyžiadala už viac než 250.000 životov, sa OSN a viaceré zahraničné vlády snažia dojednať lokálne prímeria a dohody o bezpečnom odchode civilistov z obliehaných zón.




Červený kríž pripravuje evakuáciu troch miest v Sýrii



Druhá etapa ojedinelej dohody, podporovanej OSN, medzi bojujúcimi stranami v sýrskej vojne dnes pravdepodobne umožní evakuovať obkľúčených povstaleckých bojovníkov zo sýrskeho pohraničného mesta a stovky rodín z dvoch šiitských miest na severe krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dohoda má poskytnúť istotu bezpečného prechodu niekoľkým desiatkam bojovníkov, ktorí boli mesiace obkľúčení v meste Zabadani, neďaleko libanonskej hranice. Tí sa tak budú môcť stiahnuť do Bejrútu a z tamojšieho letiska odletieť do Turecka pod ochranou Medzinárodného výboru Červeného kríža.

Zároveň zhruba 300 rodín, nachádzajúcich sa v dvoch obliehaných šiitských mestách v severnej provincii Idlib, odvezie pozemný konvoj k tureckej hranici, skade následne odletia do Bejrútu.

OSN a viaceré zahraničné vlády sa snažia vyrokovať lokálne prímeria a dohody o bezpečnom prechode ako súčasť širšej snahy ukončiť sýrsku občiansku vojnu, ktorá si počas piatich rokov vyžiadala viac než 250.000 životov.

Irán a Turecko, stojace na opačných stranách v sýrskom konflikte, pomohli nastoliť prímerie v Zabadani a dvoch dedinách v Idlibe počas prvej septembrovej etapy dohody.

V okolí Zabadani dovtedy prebiehala ofenzívna operácia libanonského militantného hnutia Hizbaláh a sýrskej armády proti povstaleckým skupinám. Ide o oblasť dôležitú pre prezidenta Bašára Asada kvôli blízkosti k sýrskemu hlavnému mestu Damask a libanonskej hranici.

Povstalci v reakcii na ofenzívu zaútočili na dve šiitské dediny, pričom útoky sa zosilnili po tom, čo väčšina provincie Idlib padla do rúk rebelom.