Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Šéf Červeného kríža pricestoval do Severnej Kórei po vyše 20 rokoch

Prezident Medzinárodného výboru Červeného kríža Peter Maurer (na snímke vľavo) pricestoval po 21 rokoch na návštevu Pchjongjangu v utorok 20. augusta 2013. Foto: TASR/AP

Maurer má v Severnej Kórei rokovať o obnovení stretnutí rodín, rozdelených v dôsledku kórejskej vojny.

Ženeva 20. augusta (TASR) - Prezident Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) pricestoval dnes po 21 rokoch na návštevu Pchjongjangu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Riaditeľ MVČK Peter Maurer má v Severnej Kórei rokovať o obnovení stretnutí rodín, rozdelených v dôsledku kórejskej vojny z rokov 1950-53, ktoré sa pre napätie medzi oboma krajinami neuskutočnili už tri roky.

KĽDR v nedeľu oznámila, že prijala ponuku juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje na obnovenie stretnutí rozdelených rodín, ktoré by mal pomôcť sprostredkovať práve Červený kríž.

"Potvrdzujeme ochotu ponúknuť svoju poradenskú podporu pre stretnutia rodín. Máme v tejto oblasti dlhoročné skúsenosti," uviedol v Ženeve hovorca MVČK Ewan Watson.

Ďalší zraz rodín by sa mal podľa severokórejskej agentúry KCNA 19. septembra v rekreačnom stredisku Kumgang v Diamantových horách v KĽDR. Akcia by sa mala konať počas tradičného kórejského sviatku Čchusok, počas ktorého v oboch Kóreách prebiehajú oslavy zberu úrody.