Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Červený kríž: Takmer 11 miliónov obyvateľov Sahelu ohrozuje hlad

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mnohé africké krajiny - najmä však región Sahel, ktorý zahŕňa Burkinu Faso, Mali, Mauritániu a Niger - v súčasnosti čelia najhoršej potravinovej kríze za posledných desať rokov.

Brusel 14. júna (TASR) - Približne 11 miliónov ľudí, vrátane viac ako 1,6 milióna detí mladších ako päť rokov, je v africkom regióne Sahel ohrozených hladom. Informuje spravodajca TASR s odkazom na údaje, ktoré belgická pobočka Červeného kríža zverejnila v utorok, v predvečer Svetového dňa boja proti hladu.

Mnohé africké krajiny - najmä však región Sahel, ktorý zahŕňa Burkinu Faso, Mali, Mauritániu a Niger - v súčasnosti čelia najhoršej potravinovej kríze za posledných desať rokov.

Humanitárne organizácie Oxfam a Save the Children v máji informovali, že v Etiópii, Keni a Somálsku - teda v krajinách, ktoré aktuálne čelia veľkému suchu - zomrie každých 48 sekúnd od hladu jeden človek. Počet ľudí trpiacich hladom v týchto troch krajinách sa od minulého roka viac ako zdvojnásobil a vzrástol z viac ako 10 miliónov na vyše 23 miliónov.

Hlad, ktorý trápi Afriku sa vysvetľuje kombináciou rôznych faktorov. Televízia RTBF citovala zástupcu belgického Červeného kríža v regióne Sahel Félixa de Marliaveho, ktorý spresnil, že hlavnými "vinníkmi" hladu sú globálne otepľovanie a často etnicky motivované násilie, ktoré už v uvedených krajinách viedlo k vysídleniu najmenej dvoch miliónov ľudí. "K tomu sa pridáva ekonomická kríza posilnená následkami pandémie ochorenia Covid-19 a tiež vplyv ruskej agresie voči Ukrajine," vysvetlil De Marliave.

Belgický Červený kríž okrem poskytovanej finančnej pomoci zriadil v regióne aj takzvané komunitné sklady, kde hladujúce rodiny dostávajú obilniny za zníženú cenu. Mimovládna humanitárna organizácia okrem povzbudzuje miestne komunity, aby používali semená obilnín prispôsobené zmene klímy a v rámci podpory pre miestnych farmárov podporuje mechanizmy včasného varovania pred vyčíňaním prírodných živlov.

Belgický Červený kríž okrem toho povzbudzuje matky z krajín Sahelu, aby prísne kontrolovali svoje deti, či nevykazujú znaky akútnej podvýživy. K tomuto účelu sa využívajú špeciálne farebné pásky merajúce obvod bicepsu.