Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Červený kríž upozorňuje na zlú situáciu v Mariupole

Na snímke zo 7. marca 2022 dievčatko sedí protileteckom kryte v Mariupole počas dvanásteho dňa ruskej invázie na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Podľa šéfa miestnej delegácie MVČK je situácia v niektorých častiach meste už taká zlá, že ľudia na seba kvôli jedlu začali aj útočiť.

Kyjev 10. marca (TASR) - Státisíce ľudí v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol, ktoré je obkľúčené ruskými vojakmi, už nemajú potraviny, vodu, kúrenie, elektrinu ani lekársku starostlivosť. Situácia v meste je "čoraz strašnejšia a zúfalejšia", informuje vo štvrtok britský denník The Guardian citujúc šéfa tamojšej delegácie Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK).

"Mnohí ľudia tvrdia, že nemajú (už ani) jedlo pre deti," uvádza v stredajšej audionáhravke Saša Volkov, šéf delegácie MVČK v Mariupole. Dodáva, že v niektorých častiach mesta je situácia už taká zlá, že ľudia na seba kvôli jedlu začali aj útočiť. Objavili sa aj prípady ničenia áut v snahe o získanie benzínu.

Míňajú sa tiež zásoby liekov, pričom lekárne boli podľa Volkova "vyrabované už pred štyrmi či piatimi dňami", hoci niektoré nemocnice ešte fungujú. Obyvatelia podľa Volkova vyrabovali pred pár dňami aj všetky obchody a začali chorľavieť od zimy.

"Jedlo máme už len na niekoľko dní... Mnohí z nás začali chorľavieť, z dôvodu vlhkosti a chladu... Snažili sme sa čo najviac zachovať hygienické štandardy, nie vždy je to však možné," dodal.

Ľudia sedia okolo lampy v protileteckom kryte v Mariupole počas jedenásteho dňa ruskej invázie na Ukrajine v nedeľu 6. marca 2022.
Foto: TASR/AP


Volkov podľa stanice BBC tiež uviedol, že v Mariupole vznikol v uplynulých dňoch "akýsi čierny trh so zeleninou", avšak "mäso ani nič podobné" sa zohnať nedá. Dodal, že ľudia potrebujú rôzne lieky a lekársku starostlivosť, obzvlášť na liečbu cukrovky či rakoviny. "Tie už však v meste nemožno zohnať," uviedol.

Zástupca mariupolského starostu Serhej Orlov vo štvrtok stanici BBC povedal, že podľa najnovších údajov bolo v meste zabitých prinajmenšom 1207 ľudí. Upozornil však, že ide len o počet "tiel, ktoré sme našli na ulici" a dodal, že celkový počet zabitých nepozná.

Na snímke mŕtve telá ukladujú do masového hrobu v Mariupole počas štrnásteho dňa ruskej invázie na Ukrajine v stredu 9. marca 2022.
Foto: TASR/AP


Uviedol, že 47 z nájdených obetí pochovali v masovom hrobe, keďže na cintoríny za mestom sa nebolo možné dostať. Dodal, že nie všetky z obetí boli identifikované.

Orlov tiež uviedol, že z mesta sa zatiaľ nepodarilo evakuovať ľudí, ani doň dopraviť humanitárnu pomoc. Približne 100 ľudí, ktorí sa v stredu pokúšali vlastnými autami dostať preč, sa podľa jeho slov vrátilo, keďže ruskí vojaci na kontrolných stanovištiach začali strieľať, "nie síce priamo na ich autá, ale okolo nich".