Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Červený kríž: Zatiaľ nemáme povolenie na návštevu väznice v Olenivke

Na satelitnej snímke spoločnosti Maxar Technologies väznica po raketovom útoku v meste Olenivka na separatistami ovládanom východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Proruskí separatisti uviedli, že v dôsledku ukrajinského ostreľovania zomrelo v olenivskej väznici 53 ukrajinských zajatcov, ktorí boli zajatí počas bojov o mesto Mariupol.

Zürich 1. augusta (TASR) - Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) oznámil, že zatiaľ nedostal povolenie na návštevu väznice vo východoukrajinskom meste Olenivka, kde v piatok počas raketového útoku prišlo o život niekoľko desiatok ukrajinských vojnových zajatcov. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

"Rodiny musia urýchlene dostať odpovede na otázky, čo sa stalo ich najbližším. Zúčastnené strany musia urobiť všetko, čo je v ich silách, vrátane nezávislého vyšetrovania, aby odhalili fakty o tom útoku," uviedol vo svojom vyhlásení Červený kríž.

Proruskí separatisti uviedli, že v dôsledku ukrajinského ostreľovania zomrelo v olenivskej väznici 53 ukrajinských zajatcov, ktorí boli zajatí počas bojov o mesto Mariupol. Túto informáciu neskôr potvrdilo aj ruské ministerstvo obrany.

Ukrajinská armáda však tieto obvinenia poprela a vyhlásila, že za útokom stojí ruská armáda.

Moskva následne pozvala odborníkov z Organizácie Spojených národov aj Červeného kríža, aby útok na väznicu v Olenivke vyšetrili.

Červený kríž však uviedol, že doteraz nedostal povolenie na návštevu miesta útoku či na návštevu vojnových zajatcov, hoci jeho lekárske, forenzné a humanitárne tímy boli okamžite pripravené do oblasti vycestovať. Dodal, že nikto neprijal ani jeho ponuku na poskytnutie materiálnej pomoci.