Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Červený kríž:Míny uvoľnené po zničení Kachovky sú hrozba na desaťročia

Na videosnímke zničená priehrada Nova Kachovka 6. júna 2023 na juhu Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Ukrajina a Kremeľ sa vzájomne obviňujú zo zodpovednosti.

Ženeva 8. júna (TASR) - Míny, ktoré presunula na nové miesta povodňová vlna zo zničenej Kachovskej priehrady na Ukrajine môžu predstavovať vážne nebezpečenstvo pre civilistov na celé desaťročia. TASR správu prevzala vo štvrtok z webovej stránky stanice Sky News, ktorá sa odvoláva na Červený kríž.

"V minulosti sme vedeli, kde sa tieto hrozby nachádzajú. V súčasnosti nevieme. Všetko, čo vieme, že sú niekde dolu prúdom," uviedol Erik Tollefsen, šéf oddelenia pre zamorenie zbraňami Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK). Pripomenul, že v Dánsku boli v roku 2015 nájdené stále aktívne míny z druhej svetovej vojny.

Presný počet vodou presunutých mín nie je známy. "Vieme len, že tieto počty sú obrovské," dodal Tollefsen. Počas 15-tich mesiacov vojny bolo na Ukrajine uložené nespočetné množstvo nášľapných mín. Územie pod priehradou po utorňajšom výbuchu zaplavilo množstvo vody, ktoré míny uvoľnilo a v súčasnosti nikto nevie, kam ich záplavová vlna presunula.

Kachovskú priehradu na Ruskom okupovanej časti Chersonskej oblasti v noci na utorok zasiahol výbuch, ktorý ju takmer úplne zničil. Ukrajina a Kremeľ sa vzájomne obviňujú zo zodpovednosti.