Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Červený melón sa stal symbolom nádeje po odchode Rusov z Chersonu

Ľudia sa zhromažďujú v centre Kyjeva a oslavujú oslobodenie Chersonu na juhu Ukrajiny v piatok 11. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Chersonská oblasť je totiž regiónom, kde sa vypestuje väčšina ukrajinských melónov, vysvetľuje DPA.

Cherson 12. novembra (TASR) - Sociálne siete zaplavili v uplynulých dňoch fotografie a videá, na ktorých ukrajinskí vojaci aj bežní občania pózujú s červenými melónmi. Tie sa totiž stali symbolom nádeje vo víťazstvo vojny po tom, čo sa ruské sily stiahli z mesta Cherson na juhu Ukrajiny. TASR informuje na základe sobotnej správy agentúry DPA.

Na Twitteri sa napríklad objavil záber obrovskej sochy znázorňujúcej rozpolený melón, na vrchu ktorého je pripevnená ukrajinská vlajka. Melón zakomponovali do svojich log aj niektoré firmy a ukrajinská pošta ohlásila, že chce vydať špeciálnu známku s týmto motívom.

Obrázok melóna zapojil v piatok do svojho príspevku na Twitteri aj Andrij Jermak, šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. "Cherson je míľnikom na dlhej ceste, ktorou sa ukrajinský národ uberá s cieľom oslobodiť všetky svoje územia, (ktoré mu patria) na základe hraníc z roku 1991," uviedol.

Dôvodom, prečo sa vodný melón stal obľúbeným symbolom na Ukrajine, sú aktuálne vojenské úspechy v Chersone, odkiaľ sa podarilo vytlačiť ruské sily. Chersonská oblasť je totiž regiónom, kde sa vypestuje väčšina ukrajinských melónov, vysvetľuje DPA. V čase osem mesiacov trvajúcej okupácie mesta ich však farmári nemohli vyvážať, čo im spôsobilo ďalšie finančné ťažkosti.

Cherson bol prvým veľkým ukrajinským mestom a súčasne jedinou metropolou niektorej z ukrajinských oblastí, ktorú ruské ozbrojené sily ovládli po začiatku invázie z 24. februára.

Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že z Chersonskej oblasti vrátane samotného Chersonu stiahlo vyše 30.000 vojakov. Na pravom, západnom brehu rieky Dneper, kde sa nachádza Cherson, nezostal podľa ruského ministerstva už ani jeden kus ruskej vojenskej techniky či výzbroje. Približne 70 percent Chersonskej oblasti však naďalej zostáva pod kontrolou ruských síl.