Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Česi počas víkendu poslali ukrajinskej ambasáde vyše 24 miliónov korún

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Nápad poslať 1968 korún na účet ukrajinskej ambasády vznikol na sociálnej sieti Twitter.

Praha 22. augusta (TASR) - Ukrajinská ambasáda v Prahe sa v pondelok poďakovala občanom ČR za to, že pri príležitosti spomienkových podujatí na okupáciu Československa v roku 1968 na jej účet počas uplynulého víkendu poslali 24,2 milióna českých korún (takmer milión eur). Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe na základe vyjadrenia ukrajinskej ambasády na Twitteri.

Nápad poslať 1968 korún na účet ukrajinskej ambasády vznikol na sociálnej sieti Twitter. Výzva jedného používateľa sa rozšírila a nakoniec sa k nej podľa veľvyslanectva pripojilo približne 14.000 ľudí.

"Najviac z nich prispelo čiastkou 1968 Kč, o niečo menej 68 Kč, 196,8 Kč alebo 19680 Kč. Za tieto peniaze bude zakúpený vojenský materiál pre obranné sily Ukrajiny," napísala ukrajinská ambasáda na sociálnej sieti. Účet zriadila v marci tohto roku, krátko po začiatku ruskej invázie.

"Česi a Slováci, ktorí zažili skúsenosť okupácie v roku 1968, si dobre uvedomujú tragédiu ukrajinského ľudu, ktorý čelí ruskej agresii. S takou podporou Ukrajina bezpochyby dokáže obhájiť svoje právo na život v slobode a demokracii," napísal chargé d’affaires Vitalij Usatyj.

Ukrajinské veľvyslanectvo doteraz vyzbieralo viac než 1,2 miliardy českých korún (viac ako 48 miliónov eur). "Je to celosvetový unikát. Najväčšie sumy na tento účet chodili počas jari, keď sa bojovalo o Kyjev," uviedol Usatyj. Dodal, že suma, ktorú sa podarilo vybrať v priebehu uplynulého víkendu, svedčí o tom, že podpora Ukrajine v Česku nepoľavuje.



(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)