Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Češka Charanzová obhájila post podpredsedníčky Európskeho parlamentu

Na archívnej snímke pohľad na Európsky parlament. Foto: TASR/AP

Charanzovú navrhla do pozície podpredsedníčky parlamentu liberálna frakcia.

Brusel 18. januára (TASR) - Česká europoslankyňa Dita Charanzová v utorok obhájila funkciu podpredsedníčky Európskeho parlamentu.

Charanzová (46) získala 406 z celkovo 680 platných hlasov. Stala sa tak prvou predstaviteľkou Česka, ktorá bude zastávať túto pozíciu počas celých piatich rokov volebného mandátu, informuje spravodajský webový portál Novinky.cz.

"Byť znovu zvolená na post podpredsedníčky je pre mňa veľká česť a veľký záväzok. Veľmi si vážim podporu, ktorú mi kolegovia vyslovili," uviedla Charanzová.

Spomenula tiež predsavzatie priblížiť europarlament viac ľuďom v členských krajinách, čo je aj téma v utorok zvolenej maltskej predsedníčky EP Roberty Metsolovej.

Charanzovú navrhla do pozície podpredsedníčky parlamentu liberálna frakcia. Pre strmo rastúci počet ľudí nakazených koronavírusovým variantom omikron dosluhujúce vedenie EP minulý týždeň rozhodlo, že voľba sa prvýkrát uskutoční na diaľku.

Volebné obdobie europoslancov je päťročné a vždy v jeho polovici sa vyberá nové vedenie.

EP má aktuálne 705 poslancov a od júla 2019 ho viedol nedávno zosnulý taliansky socialista David Sassoli, ktorý zomrel minulý týždeň v utorok vo veku 65 rokov.

V predchádzajúcom zložení EP väčšina členov predsedníctva v polovici mandátu svoje pozície obhájila, v niekoľkých skorších prípadoch sa ale menila približne polovica podpredsedov.

Európsky parlament v utorok za svoju novú predsedníčku zvolil maltskú europoslankyňu Robertu Metsolovú. Hlasovalo za ňu 458 zo 705 poslancov.

Po voľbe nového predsedu tejto inštitúcie europoslanci volili 14 podpredsedov EP a v stredu budú voliť piatich kvestorov.