Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Česká hlavná hygienička mala pozitívny výsledok testu na koronavírus

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Momentálne je pozitívny aj prezident ČR Miloš Zeman, ktorý ale nemá podľa lekárov príznaky ochorenia.

Praha 29. novembra (TASR) - Hlavná česká hygienička Pavla Svrčinová mala pozitívny výsledok testu na koronavírus. Webovému spravodajskému portálu iDNES.cz to v pondelok potvrdil hovorca ministerstva zdravotníctva Daniel Köppl. Podľa neho zostane Svrčinová dva týždne v izolácii, príznaky ochorenia COVID-19 nemá.

Ďalšiu nákazu na ministerstve v súvislosti s prípadom hlavnej hygieničky testy zatiaľ nepotvrdili. Na výsledky niektorých sa ešte čaká. Už v nedeľu však oznámil pozitívny výsledok testu na covid minister zdravotníctva v demisii Adam Vojtěch, ktorý má mierny priebeh ochorenia; chce pracovať z domu.

Vojtěch v diskusnom programe Českej televízie uviedol, že jeho rizikovými kontaktmi sa zaoberajú hygienici. Pripomenul, že za rizikový sa považuje kontakt bez ochrany dýchacích ciest po dobu viac ako 15 minút na vzdialenosť menšiu ako jeden a pol metra.

Poukázal ale na to, že ďalší členovia vlády, s ktorými sa stretol, sú proti covidu očkovaní, a takým ľuďom sa karanténa neukladá. S dosluhujúcim premiérom Andrejom Babišom sa Vojtěch videl na štvrtkovom rokovaní vlády a premiér bol podľa ministra v "pomerne veľkej vzdialenosti". Na pondelkovom rokovaní kabinetu sa chce Vojtěch zúčastniť prostredníctvom videomostu.

S covidom už mali skúsenosti aj minister obrany Lubomír Metnar, niekdajší minister zahraničných vecí Tomáš Petříček, ministerka pre miestny rozvoj Klára Dostálová, vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček, minister poľnohospodárstva Miroslav Toman alebo ministerka práce a sociálnych vecí Jana Maláčová.

Momentálne je pozitívny aj prezident ČR Miloš Zeman, ktorý ale nemá podľa lekárov príznaky ochorenia.

Covidová pandémia v Česku v uplynulých týždňoch výrazne zosilnela; počty odhalených ochorení sa počas pracovných dní dostali vysoko nad 20.000 prípadov. V nedeľu v Česku pribudlo 9292 potvrdených prípadov covidu, čo je doteraz najvyšší nedeľný nárast od začiatku epidémie. V nemocniciach je s covidom 5800 ľudí, takmer 950 z nich sa nachádza vo vážnom stave.