Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Česká ministerka obrany kritizuje Maďarsko, na schôdzku V4 nepôjde

Na archívnej snímke ministerka obrany Českej republiky Jana Černochová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vždy som V4 podporovala a veľmi ma mrzí, že pre maďarských politikov je teraz lacná ruská ropa dôležitejšia než ukrajinská krv, napísala česká ministerka.

Budapešť 25. marca (TASR) - Česká ministerka obrany Jana Černochová sa na budúci týždeň nezúčastní na schôdzke šéfov rezortov obrany krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v Budapešti - má totiž námietky voči odmietavému postoju maďarskej vlády k sankciám voči Rusku v oblasti energetiky. Informuje o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na internetovú stránku komerčnej televízie ATV, ktorá v piatok upozornila na status Černochovej zverejnený na Twitteri.

"Do Maďarska na stretnutie ministrov obrany V4 osobne nepôjdem. Na budúci týždeň majú (v Maďarsku) voľby a nie je správne, aby som sa podieľala na kampani. Vždy som V4 podporovala a veľmi ma mrzí, že pre maďarských politikov je teraz lacná ruská ropa dôležitejšia než ukrajinská krv," napísala česká ministerka.

Premiér Viktor Orbán v piatok odmietol výzvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby Maďarsko súhlasilo s rozšírením sankcií voči Rusku aj o energetický sektor a aby umožnilo prevoz zbraní na Ukrajinu cez svoje územie. "Viktor Orbán odmietol obe požiadavky, pretože sú v rozpore so záujmami Maďarska," uviedol jeho hovorca Bertalan Havasi.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)