Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Česká policajná hymna neprežila ani deň, neladila mužom zákona

Ilustračné foto Foto: TASR

"Ten, kdo chce nad pořádkem bdít, svůj slib má ctít a nikdy neváhat, vždy věrně na paměti mít: chránit a pomáhat," aj tento text obsahovala stiahnutá česká policajná hymna "V životě nestačí jen snít".

Bratislava 8. novembra (Teraz.sk) – Nová hymna českých policajtov „V životě nestačí jen snít“ dosnívala svoj sen o popularite veľmi rýchlo. Len v piatok sa objavila na verejnosti a okamžite ju zasypali spŕškou kritiky samotní policajti. Na sociálne sieti okamžite vznikla skupina „Distancujeme se od Policejní hymny“. "Ako policajti sa dištancujeme od novej hymny, ktorá pripomína socialistickej budovateľskej piesne a robí len hanbu súčasnej polícii. Nerobte z nás šašov," uvádza sa okrem iného na stránke skupiny Distancujeme se od Policejní hymny.

Policajný prezident Tomáš Tuhý ju dnes vrátil na prepracovanie. "Policajný prezident pozastavil pracovnú verziu novej policajnej hymny a nechá ju prepracovať," informovala hovorkyňa českého policajného prezídia Jana Macalíková na webe Českej televízie. Pripustila, že Tuhého k tomu viedli najmä negatívne reakcie , ktoré „sa objavili po neplánovanom zverejnení prvej pracovnej verzie v médiách“.

Text a noty návrhu českej policajnej hymny V životě nestačí jen snít.
Foto: FB


Prvá česká policajná hymna so spomínaným názvom vznikala sedem mesiacov na návrh policajného prezidenta. Polícia ju chcela využívať pri slávnostných ceremóniách a pietnych aktoch. Hudbu zložil dirigent Hradnej stráže a polície Jan Zástěra, text napísal Martin Buděk. Hymnu vytvorili ako zamestnanecké dielo, polícia tak za ňu nebude platiť žiadne peniaze.


Vypočujte si stiahnutú hymnu českých policajtov:





Vedenie polície aj ministerstva vnútra teraz hovorí, že hymna by mala symbolizovať ducha moderného ducha Polície Českej republiky a samozrejme, aby ju lepšie vnímali aj policajti.