Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Česká polícia odložila kauzu školáka, ktorý si vymyslel útok Rómov

Polícia upustila od stíhania 15-ročného českého školáka z Břeclavi, ktorý pôvodne tvrdil, že zranenia mu spôsobili Rómovia. Foto: youtube.com

Chlapcova matka sa všetkým Rómom za synovo počínanie ospravedlnila. Rómovia ospravedlnenie prijali a rozhodli sa zvažované trestné oznámenie nepodať.

Praha/Břeclav 16. júla (TASR) - Česká polícia odložila vyšetrovanie kauzy 15-ročného školáka z Břeclavi, ktorý si v apríli 2012 vymyslel, že ho brutálne napadli a zranili Rómovia.

Postup polície, ktorá upustila aj od jeho stíhania za krivú výpoveď, musí schváliť ešte príslušné štátne zastupiteľstvo, informoval dnes internetový server idnes.cz.

Zranenia, v dôsledku ktorých prišiel o ľadvinu a strávil dva týždne v nemocnici, si tínedžer spôsobil sám pri páde, konkrétne pri riskantnom balansovaní cez zábradlie v obytnom dome. Motívom, ktorý ho viedol k nepravdivej verzii udalostí, bol vraj strach z matky.

Prípad vyvolal v meste a jeho okolí eskaláciu protirómskych nálad i množstvo akcií na podporu údajnej obete.



Chlapcova matka sa všetkým Rómom za synovo počínanie ospravedlnila. Oksana Zhyvachivská, súdna prekladateľka ukrajinského pôvodu, ktorej rodina žije v Česku už 12 rokov, z toho šesť v Břeclavi, vrátila s ospravedlňujúcim listom aj 100.000 Kč, ktoré na rehabilitáciu jej syna venoval hitmaker a spevák Michal David. Podľa vlastných slov nechápe, prečo jej syn, ktorého odhalil test na detektore lži, nepovedal, že si zranenia privodil sám.

Rómovia ospravedlnenie prijali a rozhodli sa zvažované trestné oznámenie nepodať.