Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Česká polícia posilňuje ochranu jadrových elektrární ľuďmi i technikou

Česká jadrová elektráreň Temelín, archívne foto. Foto: TASR/AP

Špeciálne vycvičená jednotka by zasahovala napríklad pri nedovolenom vniknutí do areálu elektrárne. V Temelíne takýto prípad dosiaľ nenastal.

Praha 14. decembra (TASR) - Česká polícia posilní ochranu tamojších jadrových elektrární personálne i technicky. Podľa hovorkyne českého ministerstva vnútra Martiny Němcovej to nie je dlhodobo plánovaná záležitosť, ale reakcia na súčasné dianie v Európe, informuje spravodajský server Novinky.cz.

"Toto rozhodnutie vyvstalo ako reakcia na dianie v Európe, predovšetkým v súvislosti s teroristickými útokmi. Temelín a Dukovany sú permanentne chránené políciou, súkromnou bezpečnostnou agentúrou a v mimoriadnych situáciách tiež Armádou ČR," uviedla pre Novinky Němcová.

Špeciálne vycvičená jednotka by zasahovala napríklad pri nedovolenom vniknutí do areálu elektrárne. V Temelíne takýto prípad dosiaľ nenastal. Napriek tomu polícia riziko nepodceňuje a ochranu najväčšej českej elektrárne pravidelne trénuje.

"Cvičenia sa konajú niekoľkokrát ročne. Ide napríklad o zásahy proti ľuďom, ktorí neoprávnene vnikli do areálu, spoluprácu s armádou a podobne," opísal ich Novinkám hovorca elektrárne Marek Sviták. Dodal, že súčasťou je tiež individuálna príprava každého policajta.

Špeciálna policajná jednotka na ochranu českých jadrových elektrární Temelín a Dukovany má tiež k dispozícii tri nové vozidlá. Autá za dva milióny korún využijú policajti okrem iného pri kontrolách prepravy paliva.