Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Česká polícia v nedeľu zadržala troch prevádzačov a 74 migrantov

Na snímke príslušník českej polície počas policajnej kontroly kamióna so slovenskou štátnou poznávacou značkou na hraniciach medzi Českou republikou a Slovenskou republikou v českom meste Hodonín vo štvrtok 29. septembra 2022. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Česká vláda vo februári schválila návrh zákona, ktorým chce sprísniť tresty za prevádzačstvo.

Praha 6. marca (TASR) - Policajti z Juhomoravského kraja zadržali v nedeľu (5.3.) troch mužov, ktorých podozrievajú z prevádzačstva. Celkom sa im podarilo zaistiť 74 migrantov, väčšina z nich pochádzala zo Sýrie. Polícia ČR to uviedla v pondelok na sociálnej sieti Twitter, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

V nedeľu dopoludnia zaistili v obci Sudoměřice 13 migrantov a pri prehľadávaní okolia ich našli ďalších 20. Podľa zistení polície cestovali v jednej dodávke. Neskôr sa im podarilo nájsť aj šoféra. "Ten sa po vyložení osádky vrátil na Slovensko a potom po diaľnici D2 zamieril k Brnu. Tesne pred (krajskou) metropolou ho zastavili diaľniční policajti," opísala zásah PČR.

Ďalšie vozidlo zastavili v noci v Hodoníne. V aute cestovalo päť mužov zo Sýrie. Informáciu o ďalšej skupine osôb dostala polícia v ten istý deň od občana, ktorý ich spozoroval v obci pri Brne. Hliadky tam na niekoľkých miestach našli desať utečencov vrátane prevádzača.

"Celkom sme v týchto troch prípadoch a tiež na ďalších miestach počas dňa zaistili 74 migrantov (z toho sedem žien a desať detí) a troch prevádzačov – cudzincov," spresnila polícia. Medzi migrantmi prevažujú občania Sýrie, piati boli z Indie a štyria z Egypta.

Všetci traja šoféri sú podozriví z trestného činu organizovania a umožnenia nedovoleného prekročenia štátnej hranice. Česká vláda vo februári schválila návrh zákona, ktorým chce sprísniť tresty za prevádzačstvo. V prípade schválenia Poslaneckou snemovňou a Senátom by prevádzačom hrozilo dva až osem rokov väzenia.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)