Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Česká polícia zadržala gang, ktorý zásoboval Prahu pervitínom

Ilustračné foto. Foto: FB/Polícia SR – Bratislavský kraj

Počas razie zadržali 11 členov gangu, siedmich z nich stíhajú väzobne.

Praha 21. júna (TASR) - Českí kriminalisti zadržali organizovanú skupinu, ktorá bola jedným z hlavných výrobcov a distribútorov pervitínu v Prahe a Stredočeskom kraji. Jedenástim obvineným osobám hrozí 12 rokov väzenia. TASR informáciu prevzala zo servera Novinky.cz.

Skupinu zadržali v júni pri akcii s názvom Fictor. Zapojilo sa do nej viac ako 100 policajtov z celej Prahy, špeciálna poriadková jednotka, colná správa, vojenská polícia a tiež kriminalisti z viacerých krajov či Národnej protidrogovej centrály v Brne.

Počas razie zadržali 11 členov gangu, siedmich z nich stíhajú väzobne. Zaistili tiež šesť miliónov českých korún (približne 240.000 eur) v hotovosti, pol milióna korún (približne 20.000 eur) na bankových účtoch a viac ako kilogram drogy.

Hlavou organizovanej skupiny bol 40-ročný cudzinec, ktorému pomáhali súčasná aj bývalá priateľka. Podľa polície sa im darilo aj preto, lebo často menili pôsobisko aj telefónne čísla. „V priebehu týždňa zvládli navariť aj niekoľko kilogramov drogy. Svojou výkonnosťou boli významným dodávateľom pre Prahu a Stredočeský kraj,“ povedal policajný hovorca Richard Hrdina.

Pražskí kriminalisti prenikli na začiatku roku 2021 do prostredia, v ktorom bolo možné jednoducho získať veľké množstvo vysoko kvalitného pervitínu. Počas nasledujúcich mesiacov sa im podarilo rozkryť celú organizovanú skupinu, ktorá sa skladala zo 16 ľudí. Sú obvinení z nedovolenej výroby a iného nakladania s omamnými a psychotropnými látkami a jedmi a z legalizácie výnosov z trestnej činnosti.