Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Česká vláda dorazila do Kyjeva; bude rokovať o povojnovej obnove

Žena sedí na zničenom ruskom tanku umiestnenom ako symbol vojny v Kyjeve na Ukrajine, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Z bezpečnostných dôvodov český úrad vlády pred cestou nekonkretizoval zloženie delegácie.

Praha/Kyjev 31. októbra (TASR) - Česká vláda na čele s premiérom Petrom Fialom dorazila do Kyjeva. S ukrajinskou vládou chce rokovať o povojnovej obnove či vojnových utečencoch v Česku, informuje spravodajkyňa TASR na základe spravodajskej stanice ČT24.

Na stretnutí s ukrajinskou vládou sa podľa uvedeného zdroja zúčastnia okrem predsedu vlády traja podpredsedovia a štyria ministri. Z bezpečnostných dôvodov český úrad vlády pred cestou nekonkretizoval zloženie delegácie.

Ukrajinskí predstavitelia hlásili v pondelok ráno mohutnú vlnu ruských útokov na životne dôležitú infraštruktúru v Kyjeve, Charkove, Záporoží a ďalších mestách.

V Kyjeve bolo počuť od 08.00 h (07.00 h SELČ) do 08.20 h najmenej päť výbuchov, informujú novinári agentúry AFP. Agentúre Reuters svedkovia hlásili, že v Kyjeve nastalo približne desať explózií a nad metropolou pozorovali dym. Výbuchy pôsobili výpadky elektriny a vody v častiach Kyjeva, spresnil podľa agentúry AP starosta ukrajinského hlavného mesta Vitalij Kličko.

Útoky podľa stanice ČT24 ovplyvnili program rokovania českej a ukrajinskej vlády. Kľúčové body zostávajú rovnaké, a to spoločné stretnutie s prezidentom Volodymyrom Zelenským, a potom sa delegácia rozdelí na osem rôznych častí. Jednotliví členovia českej vlády budú rokovať so svojím ukrajinským kolegom o kľúčových otázkach svojich rezortov.

Česká vláda je druhá, ktorá na rokovanie prišla do ukrajinského hlavného mesta. Prvý bol poľský kabinet v júni tohto roka.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)