Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Česká vláda pomôže afganským tlmočníkom - peniazmi alebo aj azylom

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Podobný program, ktorý schválila v piatok česká vláda, majú v niekoľkých ďalších členských krajinách NATO.

Praha 30. júla (TASR) - Česká vláda v piatok schválila materiál o pomoci afganským tlmočníkom, ktorí počas uplynulých dvadsiatich rokov pomáhali v krajine českej armáde. Dostať by mali finančnú pomoc, prípadne aj azyl. O schválení informovalo české ministerstvo obrany, píše spravodajský server Novinky.cz.

Afganským tlmočníkom hrozí po odchode amerických a spojeneckých vojsk v prípade ovládnutie krajiny Talibanom reálne nebezpečenstvo, poznamenávajú Novinky.

"Sme si vedomí, kto našim vojakom v Afganistane pomáhal, a v tom kontexte sme schválili materiál, ktorý podporí a nejako odmení ľudí, ktorí nám pomáhali. Čo sa týka azylu, tam je normálne rovnaký režim pre všetkých," povedal premiér Andrej Babiš.

Nespresnil, koľkých ľudí sa pomoc bude týkať a kedy ju môžu očakávať, keďže materiál je v dôvernom režime. Pomoc však podľa neho príde "čo najskôr".

Podľa skorších informácií denníka Právo by sa pomoc mala týkať asi tridsiatich Afgancov a ich rodín.

"Služby afganských spolupracovníkov pre nás boli vždy dôležité, a preto sme im už v minulosti pomáhali. Na základe týchto skúseností sme pripravili nový program pomoci špecifický pre aktuálnu situáciu po stiahnutí koaličných síl z krajiny," vysvetlil minister obrany Lubomír Metnar.

Cieľom Českej republiky je umožniť tlmočníkom a ich rodinám bezpečný a kvalitný život a dôstojné sociálne podmienky, dodal v tlačovej správe zverejnenej na oficiálnom webe ministerstva.

Podobný program, ktorý schválila v piatok česká vláda, majú v niekoľkých ďalších členských krajinách NATO, podotkol server Novinky.cz.