Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Povodňová vlna sa valí po Labe, v Prahe otvoria 5 staníc metra

Foto: TASR/AP

Sever Česka to najhoršie ešte len čaká.

Praha/Mělník 4. júna (TASR) - Stav ohrozenia na českých riekach dnes pretrváva. Povodňové nebezpečenstvo sa však presúva po toku Vltavy a Labe, ktorého prietok naďalej stúpa.

V extrémne ohrozenom Mělníku, kde malo Labe kulminovať o 18.00 hodine, začala pred 19. hodinovou presakovať protipovodňová hrádza. Hladina rieky dosiahla dnes večer svoje maximum na 929 centimetroch. Tento údaj Českého hydrometeorologického ústavu potvrdil vo vysielaní Českej televízie starosta Mělníka Ctirad Mikeš (ČSSD). Povedal, že protipovodňové zábrany povodňová vlna neprekročila.

Podľa starostu ohrozené časti mesta evakuovali, zatopených je iba osem nehnuteľností a presakujúcu protipovodňovú bariéru spevňujú priebežne vrecami s pieskom. Aj keby sa pretrhla, obytnú časť mesta by voda nezasiahla, iba prístav. Ctirad Mikeš vyjadril očakávanie, že do polnoci bude mať Mělník to najhoršie za sebou.

Sever Česka to najhoršie ešte len čaká. V krajskom meste Ústí nad Labem sa hladina Labe dostala podvečer do výšky necelých 10 metrov, prietok tam dosiahol 3100 metrov kubických za sekundu (m3/s). Voda mesto rozdelila na dva svety, ktorých jedinou spojnicou je železnica. Jedinou cestou, po ktorej je možné dostať sa do Ústí nad Labem, zostala diaľnica D8.

Polícia v Ústí nad Labem zadržala prvých dvoch zlodejov, recidivistov, ktorí sa pokúsili kradnúť v evakuovaných domoch. Za rabovanie počas povodní im hrozia sprísnené, až osemročné tresty nepodmienečne, uviedla Česká televízia.

Výhľad na noc a stredu je nasledovný: na juhu Česka sa očakáva pokles riek, Praha má najhoršie za sebou - ráno tam otvoria prvých päť staníc metra. Naopak na severe krajiny by mala v stredu popoludní alebo večer kulminovať rieka Labe - podľa predpovedí na úrovni 11,5 metra, s prietokom 4300 m3/s.

Dažďové zrážky začali ustávať, v Stredočeskom kraji sa dnes popoludní objavilo slnko. V stredu by malo výrazne pršať len na severovýchode Česka, úhrn zrážok za 24 hodín by tam mal dosiahnuť asi 30 milimetrov, uviedla ČT24.

Na škody pôjdu miliardy

Česká vláda vyčlení na odstraňovanie následkov povodní viac ako päť miliárd korún (takmer 200 miliónov eur). Podľa Českého rozhlasu to uviedol premiér Petr Nečas, ktorý dnes navštívil záplavami zničenú stredočeskú obec Zálezlice.

Povodne v Česku si vyžiadali ôsmu obeť, veľká voda postupuje

Povodne v Česku už majú zrejme ôsmu obeť, záchranári vytiahli dnes popoludní telo mŕtveho z rieky Malé Labe v Strážnom na Trutnovsku. Informoval o tom spravodajský kanál Českej televízie ČT24.

V súvislosti s povodňami dnes nariadili okamžitú evakuáciu dvoch lokalít v Mělníku, v meste vyhlásili najvyšší stupeň ohrozenia. Prietok Labe tam dosiahol úrovne storočnej vody - 3800 metrov kubických za sekundu (m3/s). Hladina rieky sa nachádza vo výške takmer deväť metrov, kulmináciu tam očakávajú okolo 18.00 hodiny.

Hasiči evakuovali ohrozené oblasti aj v ďalších mestách na Labe, v Litoměřiciach, Terezíne, Hřensku, Děčíne a Ústí nad Labem. V krajskom meste vodohospodári očakávajú, že Labe bude stúpať ešte celý deň, kulmináciu v Ústí nad Labem očakávajú až v stredu popoludní na úrovni 11,40 metra, s prietokom takmer 4300 m3/s.

Energetické a plynárenské závody odpojili od dodávok miesta, ktorým hrozí zaplavenie alebo už boli zaplavené. Nedokážu garantovať plynulé dodávky energií. Vodárne varovali, že voda tečúca z kohútikov v zaplavených oblastiach môže byť kontaminovaná a ľudia ju nemajú používať ani na osobnú hygienu.

Hoci hladina rieky Vltavy v Prahe kulminovala už ráno, stanice metra budú otvárať postupne a do bežnej prevádzky sa metro vráti až keď prietok Vltavy klesne pod 1500 m3/s. Dnes popoludní to bolo okolo 3000 m3/s, uviedla ČT24.

Doprava v Prahe bez metra bojuje s komplikáciami. Náhradná autobusová a električková doprava nezvláda príval cestujúcich a tak sa cestovanie ľuďom značne predĺžilo. Polícia opätovne vyzvala motoristov, aby do centra Prahy nejazdili. Najmä v okolí rieky sú uzavreté desiatky ulíc a polícia vyhradila prednostné pruhy pre mestskú hromadnú dopravu.


Štyri miliardy korún sú podľa Nečasa pripravené pre postihnuté obce a mestá v tohtoročnom štátnom rozpočte. Ďalších 1,3 miliardy pôjde z fondu dopravnej infraštruktúry na opravy poškodených ciest a železníc.

Finančnú pomoc až do výšky 51.000 korún budú môcť dostať aj občania, ktorí prišli o prostriedky potrebné k životu.

Poisťovne zaznamenali už desiatky tisíc prípadov povodňových škôd v hodnote niekoľkých miliárd korún. Ide o zatopené pivnice, ale aj úplne vytopené domy a poľnohospodárske škody.

Záchranári medzitým vytiahli z rieky Malé Labe v Krkonošiach pravdepodobne už ôsmu obeť povodní v ČR. Stále sú nezvestní štyria vodáci, ktorí sa stratili pri riskantnom splavovaní rozvodnených tokov.

Najhoršia situácia je v súčasnosti na dolnom toku Labe. Hladina rieky naďalej stúpa v Ústí nad Labem, kde evakuovali už vyše 2000 obyvateľov z desiatich mestských častí. Polícia v Ústí nad Labem rieši už druhý prípad rabovania.

Podľa aktuálnych predpovedí, ktoré sa stále priebežne zvyšujú, sa kulminácia rieky v meste očakáva v stredu večer na úrovni 11,5 metra. To je len o 40 centimetrov menej ako počas ničivých povodní z roku 2002.

Obec Zálezlice v okrese Mělník, kde sa dnes ráno pretrhla hrádza, zostala odrezaná od sveta. Jedinú prístupovú cestu totiž zaplavila voda, pričom kulminácia hladiny sa tam očakáva dnes popoludní.

Na snímke situácia na pražskej Kampe 2. júna 2013
Foto: youtube.com

Najhoršie má za sebou Praha


Najhoršie má už za sebou Praha, kde hladina Vltavy od rána klesá.

ČR: V stredu ráno otvoria päť staníc metra v Prahe, zvyšok možno už v piatok
Praha 4. júna (TASR) - Pražský dopravný podnik dá postupne znovu do prevádzky uzatvorené stanice metra. V stredu ráno o 04.45 h otvorí päť staníc, ktoré boli uzatvorené v pondelok večer. Pri zvyšku staníc bude záležať na rýchlosti poklesu rozvodnenej Vltavy. Informovali o tom spravodajské portály iDNES.cz. a Novinky.cz.

"Som rád, že môžeme začať postupne obnovovať prevádzku metra. Aj keď ide len o päť staníc, sú pre dopravu v Prahe dôležité, a to sa týka najmä Smíchovského nádraží a Muzea," povedal šéf dopravného podniku Milan Křístek.

Ďalšie spúšťanie prevádzky bude podľa neho záležať na množstve vody vo Vltave - ak dôjde k poklesu, zamestnanci podniku budú pripravení pokračovať v príprave sprevádzkovania zvyšných ôsmich uzatvorených staníc. To by mohlo nastať už v piatok 7. júna, hoci Křístek to označil za optimistický scenár.

Ak majú byť stanice otvorené pre cestujúcich, musí prietok Vltavy poklesnúť pod 1500 kubíkov za sekundu. V utorok večer však centrom mesta pretekalo viac než 2700 metrov kubických vody za sekundu.

V stredy sa tiež obnoví autobusová doprava na Strakonickej ulici. Od stredajšieho poludnia sa na svoje pôvodné rasy vrátia linky autobusov 129, 241, 244 a 172. Autobusy budú jazdiť v pruhoch ďalej od Vltavy, uviedol v správe web iDNES.cz.

Hlavné mesto zakázalo vstup do 30 podmáčaných parkov a lesov, predovšetkým na území Prahy 1, vrátane parkov na Petříne, Letnej či Stromovke. Povodne zasiahli i pražské galérie a múzeá, pričom najhoršie je na tom múzeum na Kampe. Škody, prevažne v technickom zázemí múzea, však nateraz nie je možné vyčísliť.

Podľa predpovedí hydrológov by mohla Juhočeský kraj koncom týždňa zasiahnuť druhá povodňová vlna, ktorá by ale nemala dosiahnuť intenzitu súčasných záplav.