Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Česká vláda schválila posilnenie ochrany areálu muničných skladov

českí hasiči vo Vrběticiach po výbuchu muničného skladu. Foto:

Česká armáda hermeticky uzavrie areál muničných skladov vo Vrběticiach, kde dochádza opakovane k neriadeným výbuchom.

Praha 8. decembra (TASR) - Česká armáda hermeticky uzavrie areál muničných skladov vo Vrběticiach, kde dochádza opakovane k neriadeným výbuchom, a to aj po niekoľkých týždňoch od prvej explózie a požiaru jedného z muničných objektov. Vláda ČR dnes v súlade s očakávaním rozhodla o posilnení doterajšieho armádneho kontingentu v lokalite, ako aj o nasadení bezpilotného lietadla a mobilného velenia. Celkove by armáda mala mať v oblasti okolo 500 ľudí, informovali české elektronické médiá a internetové servery s odvolaním sa na ministra vnútra ČR Milana Chovanca.

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotku učinil predmetné rozhodnutia v súlade s odporúčaním Bezpečnostnej rady štátu o posilnení ochrany lokality o ďalších 350 vojakov Armády ČR a ďalších 50 osôb, súvisiacich s mobilným velením v oblasti. Prítomnosť väčšieho množstva vojakov v kombinácii s prítomnosťou policajtov by mala eliminovať možnosť vstupu do areálu akoukoľvek osobou.

Ako vyplynulo z informácií spravodajskej televízie ČT24, pyrotechnici vyčkajú teraz deväť dní na ďalší vývoj. V prípade, že nedôjde k ďalším nepredvídaným udalostiam, areál opätovne vyčistia, skontrolujú a umožnia tak - eventuálne ešte do konca roka - odvoz munície, ktorá zostáva v oblasti. Prípadné sneženie by však situáciu mohlo značne skomplikovať.

V areáli došlo už k výbuchom dvoch skladov, ktoré má v prenájme firma Imex z Ostravy.

Šéf rezortu vnútra Milan Chovanec sa zdržal charakterizovania tohto subjektu so zdôvodnením, že nechce zhoršovať situáciu ČR v prípadných právnych sporoch. Minister financií ČR Andrej Babiš však uviedol, že ide o firmu s veľmi kontroverznou povesťou, ktorá tam muníciu nikdy nemala skladovať. Imex už požaduje ospravedlnenie ministra, ktorý sa odvoláva na verejne dostupné zdroje a zdroje rezortu obrany.