Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Česká vláda schválila posilnenie právomocí tajných služieb

Na snímke predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka. Foto: TASR/Martin Baumann

Rozšírené právomoci budú môcť tajné služby využiť len v prípade financovania terorizmu, organizovaného zločinu alebo korupcie.

Praha 19. januára (TASR) - Česká vláda schválila dnes návrh zákona, na základe ktorého by spravodajské služby mali získať prístup k informáciám o klientoch bánk a majiteľoch telefónnych čísel.

Rozšírené právomoci budú môcť tajné služby využiť len v prípade, ak sa požadované údaje budú týkať financovania terorizmu, organizovaného zločinu alebo korupcie, oznámil Český rozhlas.

Novela má poskytnúť spravodajským službám prístup k informáciám, ktoré uchováva Generálne finančné riaditeľstvo a ktoré má dispozícii daňová správa. Bude sa to týkať aj databáz bánk a družstevných záložní, ako aj údajov v databáze účastníkov verejne dostupnej telefónnej služby, aby bolo možné identifikovať účastnícke stanice.

Podľa premiéra Bohuslava Sobotku má novela zefektívniť boj proti organizovanému zločinu, terorizmu a korupcii. Návrh predložil predseda vlády spoločne so šéfom Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) Jiřím Langom.

Kritici navrhovaných opatrení sa obávajú možného zneužitia navrhovaných rozšírených tajných služieb a upozorňujú na potrebu zavedenia účinného kontrolného mechanizmu.

Podľa stúpencov návrhu budú primárnu kontrolu zaisťovať súdy, bez ktorých súhlasu sa tajné služby k citlivým dátam nedostanú. Následne bude celý systém kontrolovať príslušná parlamentná komisia a vláda ČR.

Vedenie BIS zdôrazňuje, že prostredníctvom navrhovaných opatrení chce riešiť len trestnú činnosť veľkého rozsahu a že nemieni vstupovať do účtov malých podnikateľov alebo bežných občanov.