Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Česká vláda vyčlenila milión korún pre obete požiaru v Bohumíne

Na archívnej snímke Andrej Babiš. Foto: Archív TASR

Zo založenia požiaru v bohumínskom paneláku je obvinený 54-ročný muž, ktorého v utorok vzali do väzby.

Praha 12. augusta (TASR) - České ministerstvo spravodlivosti a česká Probačná a mediačná služba (PMS) sa dohodli na finančnej pomoci pre obete sobotňajšieho požiaru v panelovom dome v Bohumíne, pri ktorom zahynulo 11 ľudí vrátane troch detí. Informoval o tom v utorok spravodajský server Novinky.cz.

"Probačná a mediačná služba vyčlenili jeden milión korún. Z nich bude možné financovať služby pre potreby obetí trestného činu. Ide napríklad o psychosociálnu pomoc, právne a ďalšie služby spojené s riešením aktuálnej nepriaznivej situácie obetí," povedal hovorca ministerstva spravodlivosti Vladimír Řepka.  

Ďalej uviedol, že v stredu budú pokračovať rokovania s Bohumínsku radnicou a poskytovateľmi týchto služieb pre rodiny, ktoré tragédia zasiahla, aby "boli tieto peniaze čo najlepšie využité".

"Chceli sme reagovať na potreby obetí a poškodených a poskytnúť rýchlu pomoc a to sa deje. V prvej fáze poskytne štát prostredníctvom Probačnej a mediačnej služby milión korún, ktorý bude slúžiť na zabezpečenie potrebných služieb pre osoby zasiahnuté tragickou udalosťou. Táto pomoc je už na ceste k nim," uviedla vicepremiérka Alena Schillerová.

Zo založenia požiaru v bohumínskom paneláku je obvinený 54-ročný muž, ktorého v utorok vzali do väzby. Ten údajne zapálil byt svojho syna, kde po rozchode s ním žila aj jeho manželka. V byte v tom čase bolo podľa prokurátora 15 osôb - 12 dospelých a tri deti.

Oheň sa rozšíril veľmi rýchlo. V byte zomreli traja dospelí a tri deti, päť ďalších ľudí zahynulo, keď sa pred plameňmi pokúšali zachrániť skokom z 11. poschodia domu. Štyrom ľuďom sa pred plameňmi podarilo uniknúť na balkón susedného bytu.