Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

České národné parky opustí až tretina zamestnancov, šetria

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Peniaze sa však hľadajú i všelikde inde: teda v organizáciách, ktoré pod ministerstvo životného prostredia spadajú.

Praha 23. apríla (TASR) - Rezort českého ministerstva životného prostredia čakajú v nasledujúcich rokoch rozsiahle škrty - ministerstvo kvôli nim tohto roku opustí viac než pätina zamestnancov.

Národné parky Šumava a Krkonoše musia prepustiť až 30 percent ľudí a pohorší si aj Český hydrometeorologický ústav, píše dnešné vydanie internetového vydania denníka Mladá fronta DNES.

"Vlani došlo k zníženiu početných stavov pracovníkov ministerstva o päť percent - tento rok prinesie ďalšie zníženie o viac než 20 percent stavu," povedala pre spravodajský server iDNES.cz hovorkyňa MŽP ČR Marta Machková: teraz na ministerstve pracuje 594 ľudí, z ktorých je 523 platených štátom. Už k 1. máju o prácu príde zhruba dvadsiatka ľudí.

Úspory sa pripravujú vo vnútornom chode ministerstva - viac by sa napríklad mali využívať elektronické aukcie. Ďalším miestom, kde by sa mohlo ušetriť, je zastúpenie úradu v rôznych národných a medzinárodných organizáciách, konštatuje MF DNES. V tomto prípade by ministerstvo nemuselo platiť poplatky za účasť a za zamestnancov, ktorí sa touto agendou zaoberajú.

Peniaze sa však hľadajú i všelikde inde: teda v organizáciách, ktoré pod ministerstvo spadajú. Už na začiatku roka padol za obeť reorganizácii Geofond - Česká geologická služba. Okolo 200 ľudí, čo je asi tretina zamestnancov, by mala do roku 2014 opustiť i českú Agentúru ochrany prírody a krajiny (AOPK), poznamenáva server iDNES.cz.