Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Českí poslanci označili masaker v Buči za vojnový zločin

Na snímke Ira Gavriľuková nesie svoju mačku, keď kráča vedľa mŕtvol svojho manžela a svojho brata, ktorých zabili v meste Buča na predmestí Kyjeva na Ukrajine v pondelok 4. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Rusko na Ukrajine systematicky pácha vojnové zločiny. Je vidieť, že jasným zámerom bolo pozabíjať čo najviac civilistov, povedal minister zahraničných vecí ČR Jan Lipavský.

Praha 5. apríla (TASR) - Českí poslanci v utorok jednohlasne odsúdili brutálny postup ruských vojsk v ukrajinskom meste Buča a označili ho za vojnový zločin. TASR prevzala správu zo spravodajského serveru Novinky.cz.

Za uznesenie odsudzujúce "masaker" v Buči hlasovalo všetkých 153 prítomných poslancov dolnej komory českého parlamentu. V dokumente sa tiež uvádza, že Česko by sa malo zapojiť do príprav na ustanovenie medzinárodného súdneho tribunálu pre stíhanie páchateľov všetkých zločinov spáchaných na Ukrajine zo strany Ruskej federácie.

Minister zahraničných vecí ČR Jan Lipavský na utorkovej schôdzi poznamenal, že ruskí vojaci sa zverstiev dopustili nielen v Buči, ale páchajú ich aj v iných mestách, napríklad v Mariupole. "Rusko na Ukrajine systematicky pácha vojnové zločiny. Je vidieť, že jasným zámerom bolo pozabíjať čo najviac civilistov," povedal.

Ukrajinský vojak kráča okolo mŕtveho tela muža počas kontroly nástražných pásc v meste Buča pri Kyjeve počas 38. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v sobotu 2. apríla 2022.
Foto: TASR/AP


Podpredseda Poslaneckej snemovne Jan Bartošek na margo zabíjania civilistov v Buči vyhlásil: "Mali sme možnosť vidieť fotky zavraždených civilistov, nevinných žien, mužov a detí, ktoré sa dajú prirovnať ku Srebrenici či k postupu jednotiek SS počas druhej svetovej vojny."

"Štáty strednej Európy v tejto kríze ukazujú morálnu cestu ostatným partnerom v EÚ a NATO. Je to signál pre našich partnerov, že naše pozície sú pevné a proti Rusku je nutné byť nekompromisným," zdôraznil.

Bartošek tiež uviedol, že sankcie voči Moskve by mali byť ešte prísnejšie. Myslí si napríklad, že všetky ruské banky by mali byť odpojené od medzinárodného bankového systému SWIFT. Apeloval tiež na vylúčenie Ruska zo všetkých medzinárodných organizácií a na dôslednejší boj proti ruskej propagande a dezinformáciám. Poslanci tiež vyzvali vládu ČR, aby pracovala na odklonení sa od ruského plynu a ropy.