Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

České predsedníctvo sa v Bruseli prezentuje s recyklovanou výzdobou

Na archívnej snímke z 3. novembra 2020 vlajka európskej únie. Foto: TASR/AP

Cieľom výstavy, ktorú slávnostne otvorili v utorok večer v Bruseli, je pripodobniť spojenectvo štátov EÚ k rozmanitosti a prepojenosti prírody.

Brusel 12. júla (TASR) - Budovy Rady EÚ počas polročného českého predsedníctva vyzdobí projekt s názvom Kvetinová únia. Pôjde o koberec, tapisérie a nábytok z recyklovaného materiálu z dielne deviatich mladých českých umelcov, informuje spravodajca TASR.

Po satirickej plastike Davida Černého z názvom Entropa, ktorá sprevádzala české predsedníctvo v roku 2009, sa Česi v rámci svojho druhého šéfovania rozhodli pre menej spornú výzdobu.

Cieľom výstavy, ktorú slávnostne otvorili v utorok večer v Bruseli, je pripodobniť spojenectvo štátov EÚ k rozmanitosti a prepojenosti prírody. Exponáty využívajú ekologické materiály, čím reflektujú tému ochrany životného prostredia, čo je jednou z priorít českého predsedníctva.

Výzdobu slávnostne odhalili za účasti českého ministra kultúry Martina Baxu, stálej predstaviteľky ČR pri EÚ Edity Hrdej a riaditeľky Národnej galérie v Prahe Alicje Knast.

Podlahu vstupu do hlavnej budovy Rady EÚ pokrýva kruhová inštalácia dvanástich kobercov v tvare kvetov inšpirovaná vlajkou EÚ. Hviezdy boli nahradené kvetmi.

"Kvetinová únia je koncept, ktorý vznikol na základe myšlienok a tvorby súčasných mladých umelcov. Reflektuje problémy súčasného sveta a má dôležitý environmentálny odkaz, zamyslenie o dnešnej dobe. Tá ambícia sa možno zdá menej závažná, ako bola v roku 2009, ale do dnešnej doby možno patrí ešte viac," uviedol Baxa.



Dodal, že výzdoba prezrádza, ako chce Česko počas predsedníctva presadzovať svoj kultúry program s dôrazom na to, že "kultúra spája".

Generálna riaditeľka Národnej galérie Praha Alicja Knast kobercovú časť výzdoby vníma ako "kyticu" rôznych kvetov, ktoré spolu ukazujú, že patria k sebe. Ocenila tiež tapisériu z recyklovaných plastových fliaš ako odkaz na to, že nič sa nestráca a všetko sa mení. Jeden z kobercov, v žltej slnečnicovej farbe, je podľa nej odkazom na Ukrajinu a na to, že EÚ čaká na nových členov.

"My sme umelcom nedávali žiadne inštrukcie, čo majú robiť. Celý ten projekt je veľmi český a je dôležité, že v tých exponátoch je zmysel, sú vtipné a dôležité, a dúfam, že všetci tí úradníci, politici a veľvyslanci sa pri nich budú cítiť o čosi lepšie," uviedla.

Priestor pri vlajkách na prízemí budovy Europa, kde sa konajú stretnutia ministrov s novinármi, vyzdobí takmer 20 metrov dlhá tapiséria, výsledok šesťmesačnej práce z recyklovaného textilu.

Vybavenie vnútorných priestorov Rady EÚ doplnia upravené kusy nábytku z ohýbaného dreva. Budú slúžiť ako miesto stretávania, informačný bod projektu, knižnica alebo sedenie pre návštevníkov.

Symbolika projektu odkazuje okrem motta českého predsedníctva "Jednotná v rozmanitosti" aj na prejav Václava Havla z roku 1986, v ktorom pri preberaní ceny Erazma Rotterdamského prirovnal európsku jednotu k mnohým nitkám tvoriacim jediné väzivo.

Projekt výzdoby pre Radu EÚ vytvorila skupina mladých umelcov, textilných dizajnérov a grafikov – Jan Brož, Jakub Choma, Barbora Fastrová, Johana Pošová, Jakub Jansa, Valentína Janov, Martin Kohout a kolektív Overall Office.

Expozícia zostane v Bruseli do konca roka, potom sa presunie do pražského Veľtržného paláca.

spravodajca TASR Jaromír Novak