Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

České predsedníctvo v Rade EÚ sa začína chybným historickým údajom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Polročné predsedníctvo Česka v Rade EÚ sa začne 1. júla. Prvýkrát jej predsedalo v roku 2009.

Praha 16. júna (TASR) - Česká vláda v stredu predstavila videoklip a logo, ktorými chce uviesť svoje predsedníctvo v Rade Európskej únie. V štylizovanom videu s mottom "Teraz píšeme budúcnosť Európy" pripomenula dôležité historické udalosti pre Európu aj Česko, počnúc vypuknutím druhej svetovej vojny a končiac tohtoročnou ruskou inváziou na Ukrajinu.

Autori videa sa však dopustili jednej výraznej chyby - pomýlili sa vo veľmi dôležitom dátume. Je ním začiatok druhej svetovej vojny, ktorý chybne pripísali k roku 1938. V skutočnosti tento konflikt vypukol až o rok neskôr, keď nacistické Nemecko 1. septembra napadlo Poľsko. Na chybu upozornil vo štvrtok spravodajský portál TN.cz, ktorý je platformou TV Nova.

Rok 1938 je spätý s Mníchovskou dohodou, ktorou zástupcovia Nemecka, Talianska, Francúzska a Británie postúpili nacistom oblasť Sudet. Československo vtedy na konferenciu, ktorá rozhodla o zabraní značnej časti jeho územia, nebolo pozvané. Nemci však Čechy a Moravu úplne obsadili až v marci 1939.

Polročné predsedníctvo Česka v Rade EÚ sa začne 1. júla. Prvýkrát jej predsedalo v roku 2009.

Medzi prioritami, ktoré Praha predstavila verejnosti, je zvládnutie utečeneckej krízy, povojnová obnova Ukrajiny, energetická bezpečnosť, posilňovanie obranných kapacít, strategická odolnosť ekonomiky a odolnosť demokratických inštitúcií.