Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

České vedkyne objavili nové arenavírusy schopné prenosu na ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jeden z vírusov našli výskumníčky z Ústavu biológie stavovcov českej Akadémie vied v dvoch oddelene žijúcich populáciách potkanov.

Praha 15. júna (TASR) - Dva nové arenavírusy u hlodavcov v Angole a nový kmeň už jedného známeho objavili a opísali české vedkyne. Keďže arenavírusy sa môžu prenášať z hlodavcov na človeka, ich odhaľovanie u voľne žijúcich zvierat je zásadné pre rozpoznávanie budúcich epidemiologických rizík. TASR o tom informovala česká Akadémia vied.

Jeden zo spomínaných vírusov našli výskumníčky z Ústavu biológie stavovcov českej Akadémie vied v dvoch oddelene žijúcich populáciách potkanov.

Keďže vírusy cirkulujúce medzi hlodavcami v Angole doposiaľ nikto neskúmal, ide o prvú takúto prácu, ktorá navyše opisuje neobvykle vysokú rozmanitosť arenavírusov v danom regióne. "Náš objav doslova zapĺňa slepé miesto na mape," tvrdí jedna z autoriek štúdie Jana Těšíková. "Angola je krajina, kde dlho neprebiehalo mnoho štúdií týkajúcich sa malých cicavcov, a vlastne ani iných, predovšetkým v dôsledku (tamojšej) občianskej vojny," dodala.

Výskumníčky prekvapilo, že nový arenavírus prenášaný potkanom namaquejským (Micaelamys namaquensis) bol detegovaný u dvoch populácií týchto hlodavcov, ktoré oddeľuje strmý Angolský zráz s rozdielom 1300 výškových metrov. "Aj cez túto pre hostiteľa na prvý pohľad neprekonateľnú bariéru nám vírus odhaľuje, že medzi nimi v minulosti existovalo spojenie," vysvetľuje francúzska vedkyňa a vedúca výskumnej skupiny Joëlle Goüy de Bellocqová.

"Angola je typická striedaním biotopov, počas troch týždňov sme odchyty vykonávali na horách, v dažďovom pralese, a dokonca aj v púšti," opísala svoje zážitky z terénu vedkyňa Jarmila Krásová, ktorá v Angole študovala rozmanitosť malých cicavcov, predovšetkým hlodavcov.

Arenavírusy patria medzi takzvané zoonozické vírusy. Môže sa teda stať, že sa nimi človek nakazí od infikovaného zvieraťa. Príkladom nebezpečného arenavírusu je vírus Lassa, ktorý medzi ľuďmi v Západnej Afrike vyvoláva krvácavú horúčku. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označila vírus Lassa za jeden z ôsmich hlavných patogénov, u ktorých sa predpokladá najvyššie riziko vzniku budúcich vážnych epidémií.