Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Českého prezidenta Zemana prepustili z Ústrednej vojenskej nemocnice

Český prezident Miloš Zema, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Na zámku v Lánoch, prípadne na Pražskom hrade, by mal podľa Zimových odporúčaní mať prezident podobne vybavenú izbu ako v nemocnici.

Praha 25. novembra (TASR) - Českého prezidenta Miloša Zemana prepustili vo štvrtok o 10.00 h z Ústrednej vojenskej nemocnice v Prahe, kde bol hospitalizovaný viac ako mesiac. Informovala o tom televízia ČT24.

Vedúci lekárskeho konzília Tomáš Zima v uplynulých dňoch hovoril, že by Zeman mohol dostať priepustku z nemocnice s tým, že po niekoľkých dňoch by sa tam vrátil. Hlava štátu však nakoniec neplánuje ísť späť do nemocnice.

Na zámku v Lánoch, prípadne na Pražskom hrade, by mal podľa Zimových odporúčaní mať prezident podobne vybavenú izbu ako v nemocnici, vhodná by však podľa neho bola aj nepretržitá ošetrovateľská starostlivosť a pravidelné návštevy lekára.

Zeman bol do ÚVN prevezený 10. októbra s ťažkosťami spôsobenými bližšie nešpecifikovaným ochorením. Chirurg Pavel Pafko, ktorý je tiež členom spomínaného prezidentovho lekárskeho konzília, predtým povedal, že Zeman má chronické ochorenie pečene, čím podľa ČT24 naznačil, že ide o cirhózu.

Pôvodne bol 77-ročný prezident hospitalizovaný na oddelení intenzívnej starostlivosti, neskôr ho premiestnili na rehabilitačné oddelenie a potom na lôžko dlhodobej starostlivosti, z ktorého už prijímal hostí – vrátane premiéra v demisii Andreja Babiša a kandidáta na jeho nástupcu Petra Fialu.

Zeman by mal Fialu vymenovať za predsedu vlády v piatok 26. novembra na zámku v Lánoch. Českého prezidenta navštívila v nemocnici aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá do Prahy pricestovala deň pred štátnym sviatkom 17. novembra.