Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Českí poslanci chcú vyznamenať Zelenského, odmietli vyznamenať Orbána

Na archívnej snímke z 11. septembra 2019 český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Na medailu Za hrdinstvo bola navrhnutá napríklad aj trojica dobrovoľných hasičov, ktorá pomáhala ľuďom zasiahnutým tornádom na južnej Morave.

Praha 17. júna (TASR) - Poslanci dolnej komory českého parlamentu v piatok hlasovali o návrhoch na štátne vyznamenania, ktoré bude na jeseň udeľovať prezident Miloš Zeman. Na Rad bieleho leva nominovali aj ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Opozičný návrh na nomináciu maďarského premiéra Viktora Orbána však členovia Poslaneckej snemovne zamietli. TASR informáciu prevzala zo serveru Seznam Zprávy.

Prezident bude v októbri udeľovať štyri druhy štátnych vyznamenaní. Na najvyššie z nich, Rad bieleho leva, poslanci nominovali napríklad šesticu členov protikomunistickej odbojovej skupiny bratov Mašínových či riaditeľa bezpečnostnej informačnej služby (BIS) Michala Koudelku. Toho vláda už sedemkrát navrhla povýšiť na hodnosť generála, ale prezident tejto žiadosti nikdy nevyhovel.

Na najvyššie ocenenie zákonodarcovia nominovali tiež ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Zeman už na začiatku marca avizoval, že tomuto návrhu vyhovie. Snemovňa naopak odmietla nominovať na vyznamenanie maďarského premiéra Viktora Orbána, čo navrhovalo opozičné hnutie SPD.

Na ocenenie Rad Tomáša Garrigua Masaryka poslanci navrhli Milenu Černú, dlhoročnú riaditeľku Výboru dobrej vôle – Nadácie Olgy Havlovej. Na medailu Za hrdinstvo bola navrhnutá napríklad aj trojica dobrovoľných hasičov, ktorá pomáhala ľuďom zasiahnutým tornádom na južnej Morave. Medzi nominovanými na medailu Za zásluhy je aj zakladateľ dychovej kapely Moravanka Jan Slabák.

Celkovo navrhla Poslanecká snemovňa prezidentovi na štátne vyznamenania 34 osobností. O tom, ktoré z nich budú napokon vyznamenané, rozhodne Miloš Zeman. Svoje návrhy už poslal aj Senát.