Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Študenti vyhlásili hladovku proti koalícii ČSSD s KSČM

Akcia sa začne budúci pondelok o 18.00 h SEČ a bude trvať 24 hodín. Študenti zdôraznili, že hladovka v ich prípade znamená "žiadne jedlo a z pitia iba voda".

Praha 13. decembra (TASR) - Na protest proti krajskej koalícii ČSSD a komunistov sa 16 súčasných či bývalých študentov gymnázia v Českých Budějoviciach rozhodlo usporiadať 24-hodinovú hladovku.

Ide o ďalšie vystupňovanie tlaku na odstúpenie komunistickej členky radnice Vítězslavy Baborovej, ktorá má na starosti práve školstvo.

Hajtman Jiří Zimola (ČSSD) odmieta požiadavky študentov a odkazuje ich na výsledky volieb. O rozhodnutí študentov dnes informoval Šimon Heller, uvádza spravodajský server Novinky.cz.

"Ako protest proti tomu, že v krajskej vládnucej koalícii figurujú komunisti, vyhlasujeme krátku protestnú hladovku. Nesúhlasíme predovšetkým s obsadením rezortu školstva a kultúry stranou, ktorá sa nikdy nedištancovala od činov a ideológie minulého režimu. Úplne podporujeme protestnú iniciatívu 'Komunisti nepatria ku kormidlu' a všetky jej aktivity," napísal vo vyhlásení študent Michal Šimek.

Akcia sa začne budúci pondelok o 18.00 h SEČ a bude trvať 24 hodín. Študenti zdôraznili, že hladovka v ich prípade znamená "žiadne jedlo a z pitia iba voda". Každý z účastníkov bude hladovať popri svojom bežnom dennom programe.

Študenti pokladajú súčasný stav za podvod voči voličom. Podľa nich sociálni demokrati porušili tzv. bohumínske uznesenie z roku 1995, ktoré zakazuje spoluprácu ČSSD s akýmikoľvek extrémistickými stranami, teda aj s KSČM.

Voľby v Juhočeskom kraji vyhrala ČSSD pred KSČM. Poslanci na prvom zasadnutí poverili záležitosťami školstva komunistickú členku radnice, čo vyvolalo nevôľu časti študentov a verejnosti.