Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Českí vedci vyvinuli novú metódu na detekciu nukleových kyselín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AFP-Thibault Savary

Nová metóda dokázala odhaliť prítomnosť krátkych úsekov nukleovej kyseliny RNA (microRNA), charakteristických pre túto chorobu, priamo vo vzorke krvnej plazmy.

Praha 1. októbra (TASR) - Českí vedci vyvinuli novú analytickú metódu, ktorá dokáže s veľkou presnosťou detegovať nukleové kyseliny, vďaka čomu si môže potenciálne nájsť široké uplatnenie vo výskume aj zdravotníctve. Agentúru TASR o tom informovala v piatok česká Akadémia vied (AV ČR).

Vedci z Ústavu fotoniky a elektroniky AV ČR svoju metódu úspešne vyskúšali pri výskume myelodysplastického syndrómu, čo je typ rakoviny kostnej drene. Bádatelia svoje poznatky následne zverejnili vo vedeckom časopise Biosensors and Bioelectronics.

Nová metóda dokázala odhaliť prítomnosť krátkych úsekov nukleovej kyseliny RNA (microRNA), charakteristických pre túto chorobu, priamo vo vzorke krvnej plazmy.

Táto metóda je výrazne jednoduchšia a rýchlejšia ako v súčasnosti využívaná niekoľkofázová metóda založená na polymerázovej reťazovej reakcii (PCR). Podľa Zdeňka Krejčíka z Ústavu hematológie a krvnej transfúzie v Prahe je navyše podobne presná ako diagnostika pomocou metódy PCR.

"Zjednodušenie detekčného procesu potenciálne umožňuje nahradiť komplikovanú a nákladnú laboratórnu infraštruktúru jednoduchým a kompaktným zariadením – biosenzorom – a metódu vykonávať priamo na mieste starostlivosti (na klinike alebo doma), kde stanovenie biomarkerov môže vykonávať zdravotný personál či sám pacient," priblížil Jiří Homola, vedúci výskumu optických biosenzorov v Ústave fotoniky a elektroniky AV ČR.

Medzi potenciálne využitia novej metódy patrí napríklad výskum molekulárnych príčin chorôb, diagnostika zdravotného stavu pacienta pomocou molekulárnych biomarkerov alebo liečba "ušitá na mieru" konkrétnemu pacientovi. V týchto oblastiach sa totiž uplatňujú nové moderné analytické technológie, ktoré umožňujú vyhľadávať a stanovovať hladiny biomolekúl či študovať interakcie medzi nimi, píše AV ČR.