Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Českí veľvyslanci nad 70 rokov budú mocť dokončiť misiu

Veľvyslankyňa Českej republiky v SR Lívia Klausová (vľavo) a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, archívne foto Foto: FOTO TASR/Vladimír Benko

Zmena je súčasťou novely zákona o štátnej službe.

Praha 4. novembra (TASR) - Poslanci zahraničného výboru českej Poslaneckej snemovne podporili v utorok návrh, podľa ktorého by mohli diplomati zostať v službe aj po prekročení vekovej hranice 70 rokov. Zmena je súčasťou novely zákona o štátnej službe, informoval český spravodajský portál Novinky.cz.

Vekový limit stanovený súčasným znením služobného zákona, ktorý platí od júla, sa týka aj veľvyslankyne na Slovensku Livie Klausovej a veľvyslankyne v Sýrii Evy Filipi. Obe diplomatky by mali vo funkcii skončiť tento rok.

Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek už vyhlásil, že "sú pripravení stotožniť sa s týmito návrhmi, nevidia v nich žiaden dramatický problém".

Podľa návrhu diplomati, ktorí dovŕšia vek 70 rokov počas funkčného obdobia, budú môcť misiu dokončiť. Námestník ministra vnútra Petr Mlsna oznámil, že podľa jeho informácií by novela zákona mala byť schválená a účinná včas a bude sa týkať Klausovej aj Filipi.

V novele zákona sa uvádza, že zamestnancov ministerstva zahraničných vecí bude možné vyslať do cudziny aj bez ich súhlasu. Právny výbor podporil polročné obdobie a dodal ďalšie podmienky. Vyslanie bez súhlasu by bolo možné napríklad len raz za päť rokov.

Ďalšou zaujímavou zmenou je, že rodinných príslušníkov na zahraničnej misii bude možné zamestnať na dobu určitú. Dôvodom je "zosúladenie osobného života" štátnych zamestnancov s výkonom štátnej služby.

Podľa súčasného služobného zákona nie je možné zamestnávať rodinných príslušníkov, a to z dôvodu konfliktu záujmov.

Novelu zákona budú českí poslanci schvaľovať na niektorej nasledujúcej schôdzi, uviedol portál Novinky.cz.