Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Búrky v ČR si vyžiadali najmenej 5 obetí na životoch a 200 zranených

Veterná smršť na Morave. Foto: facebook

Juhomoravskí hasiči, ktorí evidujú stovky udalostí a sú preťažení, vyhlásili udalosť tretieho stupňa v okresoch Břeclav a Hodonín a varovali obyvateľov, aby nevychádzali na ulice.

Praha 25. júna (TASR) - Počet obetí v dôsledku štvrtkových silných búrok a vzniknutého tornáda, ktoré zničilo niektoré obce na južnej Morave, stúpol na najmenej päť, informovala v piatok česká polícia.

Hovorkyňa juhomoravských záchranárov Michaela Bothová uviedla, že ošetrili a následne previezli do nemocníc 63 ľudí, z toho desať bolo ťažko zranených. Uvedené počty sa podľa nej však týkajú len ošetrených a transportovaných do nemocníc. Desiatky ľudí záchranári ošetrili a nechali na mieste. Niektorí vyhľadali pomoc priamo v nemocnici a neprešli teda rukami záchranárov. Ďalších zranených, prípadne mŕtvych, nemožno podľa hovorkyne vylúčiť.

Ako zhrnul spravodajský kanál ČT24, ničivé následky mal živel v okresoch Hodonín a Břeclav v Juhomoravskom kraji – predovšetkým v obciach Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky.

Úrady vyzvali ľudí, aby do postihnutých obcí nejazdili, komplikujú tým záchranné práce. Podľa polície búrka zničili stovky domov. Škodu odhadujú policajti na desiatky až stovky miliónov. S likvidáciou následkov pomáha armáda a aj tím na vyhľadávanie a záchranu osôb (USAR). Bez prúdu sú v dôsledku počasia desiatky tisíc domácností. Problémy spôsobujú následky búrok aj v doprave. Uzavreté sú diaľnice D2 pri Břeclavi a D1 pri Vyškove.

Doteraz boli informácie o jednom zosnulom, o ktorom v noci informoval riaditeľ hodonínskej nemocnice Antonín Tesařík. Zranenia utrpeli stovky ľudí.

Podľa ministra vnútra Jana Hamáčka prebiehajú v postihnutých mestách záchranné práce, po ktorých bude nasledovať rekonštrukcia. Ministerstvo pre miestny rozvoj uvoľní na pomoc obciam s obnovou majetku 420 miliónov korún.

K štvrtkovým silným búrkam v okresoch Hodonín a Břeclav sa pridalo aj tornádo. V okrese Břeclav zničilo tretinu obce Hrušky, väčšina domov prišla o strechy. Do najpostihnutejších častí sa ľudia zatiaľ nedostanú.

V Hodoníne zdemolovalo domov dôchodcov, kde žilo 141 väčšinou imobilných klientov, ktorých museli evakuovať.

Do obcí, ktoré najviac zasiahli silné búrky, dorazili v piatok mobilné tímy. Tie by mali začať vyplácať hotovosť ľuďom postihnutým prírodným živlom.

Snímka po búrke na juhu českej Moravy.
Foto: Facebook: HZS Jihomoravského kraje


Ide predovšetkým o obce Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky, kde podľa hovorkyne Úradu práce (UP) obyvatelia nájdu zástupcu ÚP v priestoroch tamojších obecných úradov. V Hodoníne sú špecialisti priamo na kontaktnom pracovisku tamojšieho úradu práce. Výška vyplatenej sumy, ktorej maximum je 57.900 korún, záleží od posúdenia a postihnutia konkrétneho žiadateľa.

Nemocnica v meste Břeclav prijala viac než 50 zranených.

Český premiér Andrej Babiš chce v piatok popoludní navštíviť oblasť na južnej Morave, ktorú vo štvrtok večer zasiahli ničivé búrky a tornádo.



Premiér takisto nevylúčil mimoriadne zasadnutie vlády ČR v prípade, ak by bolo potrebné rozhodnúť o uvoľnení peňazí pre postihnuté obce.

Babiš vo štvrtok v noci na Twitteri oznámil, že sa pre nepriaznivé počasie nemôže vrátiť z Bruselu.

Premiér podľa svojich slov požiadal vicepremiérku Alenu Schillerovú, aby bola k dispozícii hajtmanovi Juhomoravského kraja Janovi Grolichovi v súvislosti s okamžitou pomocou vlády pre zasiahnutých občanov a ich rodiny.

Česká vláda podľa Schillerovej pre Juhomoravský kraj okamžite uvoľňuje desať miliónov českých korún, píše spravodajský server iDnes.cz.

V oblasti Hodonína zrejme vo štvrtok večer zaznamenali aj tornádo, ktoré zrovnalo so zemou pol obce Hrušky. Ak sa to potvrdí, išlo by o prvé tornádo v ČR od mája 2018.

Hasiči v okresoch Břeclav a Hodonín na juhovýchode ČR vyhlásili mimoriadnu udalosť tretieho stupňa.

Najviac postihnutými obcami sú podľa Grolicha Moravská Nová Ves, Hrušky, Mikulčice a Lužice.

Snímka po búrke na juhu českej Moravy.
Foto: Facebook: HZS Jihomoravského kraje


V samotnom meste Hodonín búrka odniesla strechu športovej haly, poškodila štadión a domov seniorov, v ktorom utrpelo zranenia viacero dôchodcov.

Ministerstvo zdravotníctva SR oznámilo, že do ČR vyslalo sedem sanitiek a Univerzitná nemocnica v Bratislave je pripravená prijať pacientov "podľa požiadaviek českej strany".

Hasičský a záchranný zbor (HAZZ) SR na sociálnej sieti uviedol, že slovenskí hasiči sú takisto pripravení pomôcť Českej republike. Pomoc oblastiam postihnutým búrkami poskytlo aj Rakúsko.


Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave v noci na piatok informovalo, že hraničný priechod s Českou republikou na diaľnici D2 je pre následky silnej búrky u českých susedov neprejazdný.

Pomoc a podporu Českej republike vyjadrili aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda parlamentu Boris Kollár, premiér Eduard Heger, minister vnútra Roman Mikulec a minister obrany Jaroslav Naď.

Slovenskí vojaci sú podľa Naďa v prípade potreby pripravení zasiahnutým obciam pomôcť.

Mikulec na sociálnej sieti pripomenul, že z Bratislavského a Trnavského kraja vyrazili viac ako dve desiatky hasičov s hasičskou technikou, ktorí smerujú na hasičskú stanicu do Kútov, kde budú k dispozícii.

TASR v tejto súvislosti prináša výberovú chronológiu tornád v Českej republike od roku 2010.


15. augusta 2010 – V okolí mesta Mladá Boleslav sa prehnalo malé tornádo. Zvláštny meteorologický úkaz trval niekoľko minút, väčšie škody však nespôsobil.

21. júna 2011 - Asi 15 striech rodinných domov a strechu veľkej výrobnej haly vážne poškodil vietor v obci Staré Čívice na západnom predmestí Pardubíc. Podľa očitých svedkov išlo o malé tornádo.

18. júna 2013 – Cez Krnov na Bruntálsku sa prehnalo tornádo. Počas približne tri minúty trvajúcej skazy zdemolovalo asi 40 striech, zničilo viac ako 33 hektárov lesa a ľahko zranilo osem ľudí.

30. augusta 2014 – V severných častiach Stredočeského kraja sa vytvorila búrka, počas ktorej pozorovali niekoľko tromb (vzdušný vír, ktorý nezasiahne zemský povrch). Zaznamenané boli napríklad v okolí obce Slaný a pri dedine Zápy, neďaleko Prahy.

25. mája 2016 – Intenzívne búrky zasiahli východ Českej republiky. Najväčšie škody spôsobili v obci Červená Hora na Náchodsku, kde sa popoludní spustilo k zemi tornádo. Strhlo strechu poľnohospodárskej usadlosti, zničilo budovu a vyvrátilo niekoľko stromov, pričom obec odrezalo od elektrickej energie.

10. mája 2018 – V oblasti Šumavy sa vyskytlo viacero tornád, ako napríklad západne od mesta Klatovy či v obci Hadrava, kde došlo ku krátkemu kontaktu so zemou. Tornádo poškodilo strechu poľnohospodárskeho objektu.

23. septembra 2018 - Českom sa prehnali dve tornáda. Prvé bolo hlásené neďaleko obce Horšov na Domažlicku. Nárazy vetra dosahujúce až 218 km/h zničili menší les, poškodili stodolu a osemtonový príves. Druhé tornádo vyčíňalo v okrese Rakovník medzi obcami Chrášťany a Lišany, kde rovnako zničilo les, poškodilo strechy domov a stožiare vysokého napätia.