Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Českým záchranárom v Turecku sa podarilo vyslobodiť dvoch živých ľudí

Na snímke českí záchranári v Turecku. Foto: Twitter/Hasičský záchranný sbor ČR

Českí záchranári v meste prehľadávajú od utorkového večera trosky dvoch budov, podľa miestnych v nich môžu byť desiatky ľudí

Praha/Adiyaman 10. februára (TASR) - Českému záchrannému tímu USAR sa podarilo v piatok, štyri dni po zemetrasení, vyslobodiť v meste Adiyaman zo sutín budov dvoch živých ľudí. Uviedol to Hasičský záchranný zbor ČR na sociálnej sieti Twitter, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Pred pol hodinou sa nám podarilo zo sutín vyslobodiť dve živé osoby, ktoré sme na nosidlách odovzdali miestnym zdravotníkom," napísali hasiči. V inom tíme vyslobodili v noci živú ženu, ktorú našiel český pes. Doteraz našiel český tím 20 obetí, z toho 11 detí.



Českí záchranári v meste prehľadávajú od utorkového večera trosky dvoch budov, podľa miestnych v nich môžu byť desiatky ľudí. To, že by tam mohli byť ešte živé osoby, im podľa servera Novinky.cz potvrdila vo štvrtok štrbinová kamera.

Záchranné práce v Adiyamane sa podľa českého tímu uskutočňujú na mnohých miestach. "Mesto je podľa odhadov našich veliteľov zničené z 30 percent," dodali na Twitteri hasiči.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo oblasť okolo turecko-sýrskych hraníc v noci na pondelok. Nešťastie si v oboch krajinách podľa miestnych úradov vyžiadalo už viac ako 21.000 obetí.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)