Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Česko a Ukrajina sa dohodli na vzájomnom uznávaní školských predmetov

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Dohoda sa týka všetkých oblastí vzdelávania od materských po vysoké školy. Jedným z jej bodov je takzvané dvojité vyučovanie.

Praha 22. novembra (TASR) - Česko a Ukrajina si budú navzájom uznávať predmety, vyučovacie osnovy aj získané vzdelanie. Dohodli sa na tom ministri školstva Vladimír Balaš a Serhij Škarlet. Obaja v utorok podpísali dohodu o spolupráci, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Dohoda sa týka všetkých oblastí vzdelávania od materských po vysoké školy. Jedným z jej bodov je takzvané dvojité vyučovanie. Mnoho ukrajinských žiakov sa v Česku stále učí podľa ukrajinských osnov online. Dohoda o vzájomnom uznávaní kurikula umožní obmedzenie online vyučovania z Ukrajiny len na niektoré predmety, napríklad ukrajinský jazyk či ukrajinské reálie.

"Vďaka takejto redukcii predmetov, ktoré sa vyučujú online dôjde k odbremeneniu ukrajinských žiakov od dvojitej výučby a budú mať viac času na socializáciu," povedal Balaš.

Český minister školstva uviedol, že ukrajinskí žiaci získajú na konci školského roka vysvedčenie, ktoré umožní uznanie ich vzdelávania počas pobytu v Českej republike. V prípade stredného a vyššieho odborného vzdelávania bude možné posúdiť získané kompetencie prostredníctvom dokumentu Europass.

"Pre české ministerstvo školstva je kľúčové umožniť žiakom stredných aj vyšších odborných škôl pokračovať v štúdiu tak, aby naň mohli po návrate na Ukrajinu nadviazať alebo dokončiť štúdium na území ČR a následne na Ukrajine už vykonávať príslušnú profesiu. V tomto je nutná súčinnosť ukrajinského ministerstva," vysvetlil minister.

Dohoda o česko-ukrajinskej spolupráci v oblasti školstva sa pripravovala podľa Balaša ešte v období pred covidom. Po vypuknutí ruskej agresie na Ukrajine museli dohodu prepracovať.

"Pre Ukrajinu ide o veľmi dôležitú spoluprácu, nielen v oblasti vysokých škôl, ale v školstve všeobecne. Ďakujeme českému národu za všetku podporu," povedal ukrajinský minister školstva Serhij Škarlet.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)