Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Českého cestného piráta predčasne prepustili na slobodu

Diaľnica - Ilustračné foto Foto: TASR

Diaľničný pirát, ktorého v roku 2011 právoplatne odsúdili na päť rokov väzenia za vytlačenie vodičky z diaľnice, je na slobode.

Praha 20. júna (TASR) - Diaľničný pirát, ktorého v roku 2011 právoplatne odsúdili na päť rokov väzenia za vytlačenie vodičky z diaľnice, je na slobode. Súd vyhovel jeho žiadosti o podmienečné prepustenie po uplynutí polovice trestu, informoval dnes spravodajský server Novinky.cz.

Bývalý manažér plzenského Prazdroja, v ktorého kauze súdy prvýkrát jasne povedali, že auto v rukách agresora sa môže stať zbraňou, publicitu nevyhľadáva.

"Nemám od neho splnomocnenie, aby som povedala, ako to s ním teraz je. Samozrejme, viem to, ale klient to nechce medializovať," povedala denníku Právo jeho advokátka Lucie Hrdá.

Lacina nastúpil do väzenia v júni 2011 a na prelome rokov mu tak uplynula polovica trestu. Prepustili ho už vo februári, odvtedy mu plynie podmienečný trest v dĺžke troch rokov a štyroch mesiacov. Trvá aj sedemročný zákaz vedenia motorového vozidla.

"Ing. Luboš Lacina bol podmienečne prepustený z výkonu trestu odňatia slobody v trvaní piatich rokov uznesením Okresného súdu v Třebíči zo dňa 26. 2. 2014," potvrdila Právu Zita Havlíčková z kancelárie predsedníčky Krajského súdu v Prahe.

Práve stredočeský krajský súd Lacinu v novembri 2010 na prvom stupni odsúdil za pokus o ťažké ublíženie na zdraví a jeho verdikt neskôr potvrdil aj Vrchný súd v Prahe a najvyšší súd.

"Bola stanovená skúšobná doba 40 mesiacov za súčasného uloženia dohľadu. Uznesenie nadobudlo právoplatnosť dňom vyhlásenia, teda 26. februára 2014, a v tento deň bol Lacina prepustený," dodala Havlíčková. Lacina 22. marca 2010 na 24. kilometri diaľnice D1 smerom do Prahy vytlačil svojím vozidlom Škoda Superb z vozovky menšie vozidlo značky Mazda s dvoma pasažiermi. Auto zišlo do poľa a posádka akoby zázrakom vyviazla bez zranení.

Lacina nervózne reagoval na to, že mazda príliš pomaly predbiehala auto v pravom pruhu. Na auto sa zozadu nalepil a po sérii vulgárnych gest auto zmietol z cesty, napísali Novinky.cz.