Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Česi sú jednými z najväčších spotrebiteľov marihuany a extázy v EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na negatívnom rebríčku však stúpa aj pervitín, ktorého užívanie v ČR každým rokom rastie.

Praha 4. júna (TASR) - Jednými z najväčších spotrebiteľov marihuany a extázy v Európe sú obyvatelia susednej Českej republiky. Informoval o tom spravodajský server ČT24 s odvolaním sa na dnes zverejnenú správu Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA).

Najviac skúseností s užívaním marihuany v rámci Európy pritom majú českí študenti - až 40 percent z nich prišlo aspoň raz do styku s touto ľahkou drogou.

Podľa informácií ČT24 marihuanu za uplynulý rok okúsil každý piaty Čech vo veku 15 až 34 rokov, čo zodpovedá dvojnásobku priemeru v EÚ.

V žiadnej inej krajine európskeho spoločenstva teda nie je marihuana natoľko rozšírená medzi študentmi, ako je tomu v Česku. V štatistikách EMCDDA sa v tejto kategórii pred ČR umiestnilo už len Francúzsko s náskokom pol percenta bodu; najmenej skúseností s marihuanou majú naopak študenti vo Švédsku.

V kategórii dospelých ľudí, ktorí počas života vyskúšali túto ľahkú drogu, sa nachádza ČR s 23,3 percenta obyvateľov tesne pod priemerom únie.

Na negatívnom rebríčku však stúpa aj pervitín, ktorého užívanie v ČR každým rokom rastie, píše ČT24.

Marihuana patrí k najrozšírenejšej droge v Európe, pričom aspoň raz v živote ju vyskúšalo 75,1 milióna dospelých obyvateľov tohto kontinentu.