Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Česko má novú vedúcu Zastúpenia Európskej komisie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ladmanová bude pôsobiť ako oficiálny reprezentant EK v Českej republike pod priamou politickou autoritou predsedníčky eurokomisie Ursuly von der Leyenovej.

Praha 22. júna (TASR) - Do funkcie vedúcej Zastúpenia Európskej komisie (EK) v Česku vymenovali Moniku Ladmanovú, ktorá sa funkcie ujme 1. júna. Informovala o tom v utorok EK v tlačovej správe.

Ladmanová bude pôsobiť ako oficiálny reprezentant EK v Českej republike pod priamou politickou autoritou predsedníčky eurokomisie Ursuly von der Leyenovej. Nahradí tak Martina Staška, ktorý bol poverený vedením organizácie začiatkom mája.

Nová "veľvyslankyňa" EK doteraz pôsobila ako poradkyňa v kabinete českej eurokomisárky Věry Jourovej. Je vyštudovanou právničkou, pracovala v neziskovom sektore pre Nadáciu otvorenej spoločnosti či Český helsinský výbor, ktorý obhajuje ľudské práva. Neskôr pracovala i v súkromnom sektore ako manažérka.

Zastúpenie EK má za úlohu nadväzovanie kontaktov s vnútroštátnymi, regionálnymi a miestnymi orgánmi či zabezpečovanie politických informácií a analýz pre EK.