Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Česko má nové oficiálne národnostné menšiny - Vietnamcov a Bielorusov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vietnamci žijú v Česku od komunizmu. Do vtedajšieho Československa prichádzali najmä študovať v čase normalizácie, ich migrácia výrazne pokračovala po roku 1989.

Praha 3. júla (TASR) - Českí Vietnamci a Bielorusi majú dnes veľký deň, pretože štát ich uznal ako oficiálne národnostné menšiny.

Končiaci kabinet premiéra Petra Nečasa na svojom poslednom zasadnutí rozhodol o vymenovaní zástupcov oboch komunít do Rady vlády pre národnostné menšiny.

Uznané menšiny majú nárok na štátnu podporu svojho jazyka a kultúry. Tento štatút im napríklad zaručuje, že môžu svoj jazyk používať v styku s úradmi i pred súdmi. Dosiaľ malo štatút dvanásť menšín, informoval spravodajský portál iDNES.cz.

Vláda rozhodla o rozšírení rady o zástupcov bieloruskej a vietnamskej menšiny na návrh predsedu rady, odchádzajúceho ministra zahraničných vecí Karla Schwarzenberga, a vládnej splnomocnenkyne pre ľudské práva Moniky Šimůnkovej.

Obe komunity sa snažili o oficiálne uznanie niekoľko rokov. Bielorusov bude v rade zastupovať Adam Kalita z občianskeho združenia Pahonia a Vietnamcov Huu Uyen Pham z občianskeho združenia Van Lang.

Obe menšiny žiadali túto vládu o oficiálne uznanie už na začiatku jej mandátu, teraz sa môžu podieľať na tvorbe národnostnej menšinovej politiky a radiť vláde. "Pokladala som za neúnosný stav, že ich zástupcovia neboli členmi rady vlády, pretože sú tam reprezentované aj menej početné národnostné menšiny," povedala pre iDNES.cz Šimůnková.

Zástupcovia menšín hodnotia dnešný krok vlády s nadšením. "Máme samozrejme obrovskú radosť. Určite to prispeje k integrácii vietnamskej menšiny v Českej republike. Už sme veľmi neverili, že odchádzajúca vláda urobí takéto rozhodnutie," povedal hovorca Zväzu Vietnamcov v ČR Nguyen Trung Ha.

"Bieloruská menšina bude mať teraz lepšiu možnosť integrácie, rozvoja kultúry a predovšetkým jazyka," privítal krok vlády zástupca bieloruskej menšiny Vitali Tsimoshchanka.

Menšiny musia spĺňať dve základné podmienky. Ich komunity musia v Česku historicky pôsobiť (presný čas nie je stanovený) a mať dostatočný počet príslušníkov s českým občianstvom (takisto nie je spresnený).

Vietnamci žijú v Česku od komunizmu. Do vtedajšieho Československa prichádzali najmä študovať v čase normalizácie, ich migrácia výrazne pokračovala po roku 1989. V Českej republike ich žije legálne okolo 65.000.

Bielorusi majú väzby na české územia už stáročia - presnejšie od 16. storočia. Veľká bieloruská vlna emigrácie do Československa nastala v 20. rokoch minulého storočia pre nástup boľševikov. Ďalšia výrazná prisťahovalecká vlna prebieha v posledných 20 rokoch. V súčasnosti žije v ČR asi 5000 Bielorusov - prichádzajú hlavne z ekonomických a politických dôvodov, výraznú časť komunity tvoria študenti, pripomenulo iDNES.cz.