Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Česko navštívi nový premiér Heger, stretne sa aj so Zemanom

Na archívnej snímke premiér Eduard Heger. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podľa hovorcu Pražského hradu Jiřího Ovčáčka, ktorého v nedeľu citovala Česká televízia, sa schôdzka uskutoční vo štvrtok v letnom prezidentskom sídle Lány.

Praha 11. apríla (TASR) - Českú republiku na budúci týždeň navštívi nový slovenský premiér Eduard Heger, pričom sa stretne i s prezidentom ČR Milošom Zemanom. Podľa hovorcu Pražského hradu Jiřího Ovčáčka, ktorého v nedeľu citovala Česká televízia, sa schôdzka uskutoční vo štvrtok v letnom prezidentskom sídle Lány.

Heger sa stal predsedom slovenského vlády na začiatku apríla. Vo funkcii nahradil premiéra Igora Matoviča, ktorý podal po takmer mesiac trvajúcej vládnej kríze demisiu. Do funkcie ho - rovnako ako ďalších členov vlády - vymenovala prezidentka SR Zuzana Čaputová 1. apríla.

V novej slovenskej vláde pokračujú takmer všetci predošlí ministri. Pri moci zostala koalícia štyroch strán, ktorá vznikla po vlaňajších parlamentných voľbách. Matovič vystriedal Hegera na čele ministerstva financií.

Heger je členom predsedníctva Matovičovho hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), ktoré vo februári 2020 presvedčivo vyhralo parlamentné voľby. Hegera, niekdajšieho kresťanského aktivistu, označujú politológovia aj médiá za politika, ktorý vyhľadáva kompromisy a vyhýba sa otvoreným konfliktom.