Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Česko neodporúča občanom cestovať do Lombardska a Benátska

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Minister zdravotníctva Adam Vojtěch povedal, že Česko je pripravené izolovať celé mestá, pokiaľ by sa v krajine rozšíril koronavírus.

Praha 25. februára (TASR) - V dôsledku šírenia koronavírusu po Európe zasadla v utorok večer v Prahe Bezpečnostná rada štátu, ktorú zvolal český premiér Andrej Babiš. Ten po jej skončení oznámil, že rada neodporúča občanom cestovať do talianskych regiónov Lombardsko a Benátsko. Ľudia by podľa neho mali zvážiť, či vôbec do cudziny vycestujú. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Čechom, ktorí sa zo severu Apeninského polostrova vracajú domov a pociťujú príznaky choroby, premiér Babiš odporučil, aby okamžite kontaktovali lekára, najlepšie telefonicky. "Nepodceňujeme to, je to naša priorita. Sme v kontakte s členskými štátmi Európskej únie, kde sa koronavírus vyskytol," dodal podľa spravodajskej televízie ČT24 Babiš.

Ministerstvo zdravotníctva aj hygienici podľa neho dostali jasné úlohy a sú na výskyt choroby pripravení.

Minister zdravotníctva Adam Vojtěch povedal, že Česko je pripravené izolovať celé mestá, pokiaľ by sa v krajine rozšíril koronavírus.

Českí lekári dosiaľ preverili 98 prípadov podozrení na nákazu, pričom infekcia sa u žiadneho z nich nepotvrdila.

Koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie pomenované COVID-19, sa v Číne od začiatku jeho šírenia v decembri nakazilo vyše 77.600 ľudí a 2663 mu podľahlo.