Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Novým českým šéfom rezortu obrany bude zrejme Vlastimil Picek

Vlastimil Picek, archívne foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Exministerka, vicepremiérka a predsedníčka tretej koaličnej strany LIDEM Karolína Peake o tom však podľa vlastných slov nič nevie.

Praha 14. marca (TASR) - Novým českým ministrom obrany sa stane niekdajší náčelník generálneho štábu, prvý námestník šéfa rezortu Vlastimil Picek, ktorého vlaňajšie odvolanie z tejto funkcie viedlo k uvoľneniu vicepremiérky Karolíny Peake z postu ministerky obrany. Odvtedy riadil rezort premiér Petr Nečas práve v spolupráci s Picekom.

Predseda českej vlády sa podľa informácií spravodajskej televízie ČT24 už dohodol na mene nového šéfa rezortu obrany s lídrom koaličnej TOP 09, šéfom diplomacie Karlom Schwarzenbergom. Exministerka, vicepremiérka a predsedníčka tretej koaličnej strany LIDEM Karolína Peake o tom však podľa vlastných slov nič nevie.

Česká vicepremiérka, ktorá bola osem dní aj ministerkou obrany, pripomenula, že Petr Nečas v minulosti opakovane verejne deklaroval, že ministrom sa stane iba taký nezávislý odborník, na ktorom sa zhodnú všetci traja predsedovia koaličných strán. Ak by sa tak stalo bez takejto dohody, vnímala by to buď ako jej porušenie alebo porušenie minimálne verejne danej vlastnej deklarácie. "Ak niekto očakáva, že strana LIDEM, alebo ja osobne, odídeme z vlády, pretože Petr Nečas nedodržuje dohody, potom by sme to museli urobiť už mnohokrát v minulosti. Nepredpokladám, že tak urobíme tentoraz", konštatovala.

Karel Schwarzenberg pre médiá iba stručne uviedol, že oznámenie rozhodnutia je teraz na premiérovi Petrovi Nečasovi. Ten sa popoludní, ešte pred odletom na summit v Bruseli, stretol v Prahe s predstaviteľmi rezortu obrany, vrátane Vlastimila Piceka a šéfa Národného úradu pre vyzbrojovanie Pavla Bulanta.