Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Česko oslavuje 28. október, ceremoniál bojkotovali tisíce ľudí

Na snímke Pražský hrad Foto: TASR/AP

Tohtoročné oslavy kvôli neudeleniu vyznamenania J. Bradymu poznamenali emócie ešte skôr, než sa začali. Mnoho politikov a osobností sa nezúčastní tradičného večerného ceremoniálu na Pražskom hrade.

Praha 28. októbra (TASR) - Česká republika si dnes rozsiahlym oficiálnym programom za účasti najvyšších štátnych predstaviteľov pripomína 28. október, deň vzniku samostatného československého štátu. Oslavy budú prebiehať po celom Česku.

Denník Mladá fronta DNES v tejto súvislosti píše, že tohtoročné oslavy vzniku ČSR kvôli neudeleniu vyznamenania Jiřímu Bradymu poznamenali emócie ešte skôr, než sa začali. Tradičný večerný ceremoniál na Pražskom hrade sa tak bude konať bez prítomnosti množstva politikov a ďalších osobností. Neprítomní sa namiesto toho zídu na Staromestskom námestí v Prahe.



Večer sa vo Vladislavskej sále Pražského hradu začína slávnostné udeľovanie vyznamenaní. Hrad tradične mená ocenených nezverejňuje.



Účasť na tejto slávnosti najskôr odmietli rektori vysokých škôl, pretože Zeman niektorých z nich nepozval. Kvôli kauze Jiřího Bradyho odriekli účasť aj mnohí politici.

Okrem politických zhromaždení, kladenia vencov či verejných akcií občianskych a študentských aktivistov budú v Česku pre verejnosť otvorené niektoré inak neprístupné priestory, píše spravodajský server Mladej fronty DNES. Ľudia si môžu prezrieť napríklad Snemovňu, Senát alebo Kramářovu vilu, od roku 1998 oficiálnu rezidenciu českých premiérov.

Na alternatívnu oslavu štátneho sviatku v Prahe prišli tisíce ľudí



Niekoľko tisíc ľudí sa v dnes večer zišlo na pražskom Staromestskom námestí na alternatívnej oslave vzniku prvej Československej republiky. Osláviť štátny sviatok v "podhradí" prišli aj mnohí politici bojkotujúci oficiálny ceremoniál udeľovania štátnych vyznamenaní na Pražskom hrade, ktorým oslavy 28. októbra tradične vrcholia.

Dôvodom bojkotu ceremoniálu bol spor okolo neudelenia štátneho vyznamenania bývalému väzňovi z Osvienčimu Jiřímu Bradymu, ale aj nespokojnosť s politikou prezidenta Miloša Zemana, uviedol spravodajský server Novinky.cz.

Zmyslom akcie s názvom Oslavy štátneho sviatku v podhradí je podľa jej organizátora Petra Gazdíka, podpredsedu Poslaneckej snemovne a šéfa hnutia Starostovia a nezávislí (STAN), uctiť si dnešný sviatok v duchu demokratických tradícií Českej republiky. Tie totiž podľa neho prezident Miloš Zeman často porušuje, pričom naposledy tak urobil práve svojím rozhodnutím neudeliť štátne vyznamenanie Jiřímu Bradymu.

Medzi prvými rečníkmi bol bývalý predseda českej vlády a Senátu Petr Pithart. Zhromaždeným pripomenul, kto ich na námestie priviedol. "Boli to predsa Václav Havel a dalajláma a tiež pán Jiří Brady," povedal, za čo si vyslúžil veľký potlesk.

Ľudia na Staromestskom námestí mávali transparentmi s nápismi ako "Odmietame normalizačné móresy hradnej zberby", "Mao Zeman" či "Sme Západ!". Prezidentov hovorca Jiří Ovčáček zhromaždenie označil za protizemanovskú kampaň.

Na alternatívnej oslave sviatku sa udeľovali aj vyznamenania, pričom Medailu Univerzity Palackého dostal práve Jiří Brady.

Zhromaždený dav ováciami privítal Bradyho synovca a terajšieho ministra kultúry Daniela Hermana. "Som hrdý, že som mal tú česť privítať dalajlámu, urobil by som to znova," pripomenul minister svoje nedávne stretnutie s tibetským duchovným.

Tohtoročné oslavy vzniku Československa sa konajú vo vôbec najvyhrotenejšej atmosfére v rámci modernej histórie ČR. Aj v minulých rokoch sa síce viedli okolo sviatku spory, a to predovšetkým v súvislosti s menami ocenených alebo dôvodmi nepozvanie niektorých osobností, intenzitu tých tohtoročných ale nedosiahli.

Pri príležitosti 28. októbra prvýkrát zatvorili supermarkety



V Českej republike dnes prvýkrát uviedli do praxe zákon, na základe ktorého musia byť počas významných sviatkov zatvorené predajne s rozlohou nad 200 metrov štvorcových, čo sú všetky supermarkety.

Napísal o tom dnes spravodajský server Novinky.cz s tým, že menšie obchody predávať môžu a že väčšine Čechov takýto stav vyhovuje. Česká obchodná inšpekcia ale varuje, že predajne bude kontrolovať a obchodníkom, ktorý nový zákon porušia, hrozí miliónová pokuta.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP


Z výsledkov aktuálneho prieskumu vyplynulo, že dve tretiny Čechov súhlasia s tým, aby boli veľké obchody počas štátnych sviatkov zatvorené a väčšina ľudí si tak plánovala nákupy vopred.

Prieskum spoločnosti Median pre Český Rozhlas Radiožurnál uvádza, že 65 percent opýtaných s uzavretím veľkých obchodov cez významné sviatky súhlasí. Zmenu podporujú predovšetkým ženy, v prípade mužov ide o viac ako polovicu.

Asi 60 percent opýtaných si pred dneškom nakúpilo v predstihu, ďalší sa spoľahli na malé predajne, stánky, čerpacie stanice, obchody v nemocniciach, na staniciach či letiskách.

V niektorých veľkých centrách napriek tomu môže byť otvorené, pretože sú v nich aj malé predajne pod 200 metrov štvorcových. Navyše sa zákaz týka predaja, nie prítomnosti v obchodoch. Niektorí zamestnanci tak možno budú robiť inventúry alebo dopĺňať tovar.

Česká republika si dnes bohatým oficiálnym programom za účasti najvyšších štátnych predstaviteľov pripomína 28. október, deň vzniku samostatného československého štátu. Oslavy prebiehajú po celej krajine.

V Prahe pokračovali oslavy štátneho sviatku ČR



Za účasti štvorice najvyšších ústavných činiteľov ČR sa dnes pri Národnom pamätníku v Prahe na Vítkove konal pietny akt pri príležitosti 98. výročia vzniku prvej Československej republiky.

Prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka, predseda Senátu Milan Štěch, predseda Poslaneckej snemovne Jan Hamáček, ale aj pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka a ďalší hostia sa poklonili pamiatke zakladateľov spoločného štátu Čechov a Slovákov, uctili si minútou ticha obete vojen, vypočuli si štátnu hymnu i husitský chorál a sledovali prelet armádnych vrtuľníkov a stíhačiek.

O hrozbe rozkladu Európskej únie a nutnosti opäť chrániť a brániť suverénny český štát vo vystúpení hovoril niekdajší prezident ČR Václav Klaus.

Podľa jeho slov predstavuje masová migrácia ohrozenie existencie Európy v podobe, ktorú poznáme a chceme zachovať. "Je vykročením k zmene národnostných, etnických, kultúrnych i hodnotových pomerov na našom kontinente," varoval podľa českých médií Klaus. Kritizoval tiež ideológiu multikulturalizmu i chiméru rovnosti, ktorá nahradila niekdajšie ideály z obdobia zrodu Československa či šíriacu sa politickú nekorektnosť.

Na Hradčanskom námestí sa v poludňajších hodinách uskutočnila slávnostná prísaha 840 nováčikov ozbrojených síl, na ktorej sa zúčastnili prezident Miloš Zeman, minister obrany Martin Stropnický i kardinál Dominik Duka.

Zeman v príhovore vyzdvihol nebezpečenstvo terorizmu a zdôraznil úlohu armády v boji s ním. Toto nebezpečenstvo nemožno podľa najvyššieho českého predstaviteľa podceňovať iba preto, že sa ešte neprejavilo.

Štátny sviatok ČR v tomto roku poznamenala kauza neudelenia štátneho vyznamenania Jiřímu Bradymu, ktorá údajne súvisí so stretnutím jeho synovca, ministra kultúry Daniela Hermana, s tibetským duchovným vodcom dalajlámom.

Niektorí kritici Hradu sa preto rozhodli nezúčastniť sa na tradičnom vrchole osláv, ktorým je slávnostné udeľovanie štátnych vyznamenaní v sídle hlavy štátu, a uprednostnia viaceré alternatívne akcie. Jednou z nich sú oslavy na Staromestskom námestí, na ktorých by popoludní nemali chýbať ani viacerí politici.