Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Česko otvorí v Jeruzaleme pobočku svojho veľvyslanectva

Na archívnej snímke zo 6. decembra 2017 pohľad na Západnú stenu a Dóm skaly, jednych z najsvätejších miest pre Židov a Moslimov, v Starom meste Jeruzalema. Foto: TASR/AP

Spojené štáty takmer pred troma rokmi presťahovali svoju ambasádu z Tel Avivu do Jeruzalema.

Praha 23. februára (TASR) - Česko otvorí 1. marca v západnom Jeruzaleme pobočku svojho telavivského veľvyslanectva v Izraeli. Vyhlásilo to v utorok české ministerstvo zahraničných vecí, ktoré citovala tlačová agentúra DPA.

Tento krok posilní diplomatickú prítomnosť krajiny v židovskom štáte a zlepší služby pre svojich obyvateľov, uviedol český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček.

Krok je súčasťou úsilia vybudovať "strategické partnerstvo" s týmto blízkovýchodným štátom. Nová pobočka bude situovaná na ulici Washington Street v západnej časti Jeruzalema.

Štatút Jeruzalema je jedným z hlavných bodov nezhôd v izraelsko-palestínskom konflikte. Židovský štát považuje toto mesto za svoju nedeliteľnú metropolu, ale palestínske úrady požadujú, aby východná časť Jeruzalema bola hlavným mestom ich budúceho štátu.

Spojené štáty takmer pred troma rokmi presťahovali svoju ambasádu z Tel Avivu do Jeruzalema.

Tento príklad dlhodobo preferuje aj český prezident Miloš Zeman, avšak český rezort diplomacie trvá na tom, že krajina potrebuje zachovávať s palestínskymi úradmi dobré politické i ekonomické vzťahy.