Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Demisia vyjde Petra Nečasa draho, mesačne príde o 74.000 korún

Český premiér Petr Nečas (vpravo) v súlade s očakávaním podal na Pražskom hrade demisiu do rúk prezidenta Miloša Zemana (vľavo) v pondelok 17. júna 2013. Foto: TASR/Bohdan Kopčák

Časopis Týden uviedol, že manželia Nečasovci si našetrili 1,97 milióna korún. Dostane ich manželka a k tomu aj milión z predaja štvorizbového bytu.

Praha 18. júna (TASR) - Demisia vyjde odchádzajúceho českého premiéra Petra Nečasa draho, mesačne príde o 74.000 korún. Napísal to dnes spravodajský server iDNES.cz.

Ako predseda vlády mal Nečas aj s náhradami mesačný príjem vyše 169.000 českých korún. Teraz bude brať plat poslanca 55.900 korún hrubého a k tomu 39.300 korún ako náhrady. Prievan v Nečasovom rozpočte okrem toho urobí aj pripravovaný rozvod. Len výživné na deti ho bude stáť 42.000 korún.

Základný plat poslanca 55.900 korún bude Nečas dostávať v prípade, že sa nestane predsedom alebo podpredsedom niektorého z výborov Snemovne. Keďže je poslancom na Zlínsko, patria mu aj vysoké mesačné náhrady 39.300 korún hrubého.

Ako premiér mal náhrady nižšie, konkrétne 19.200 korún mesačne, lenže k platu vyše 150.000 korún. Na odstupné nemá nárok, lebo neodchádza úplne, ale zostáva poslancom.

Nečas v roku 2010 - po tom, čo sa stal premiérom - uviedol v dotazníku českého denníka Právo, že býva v štvorizbovom byte v paneláku v Rožnove pod Radhoštěm. Jazdil na aute Škoda Fabia. Na účte mal niekoľko stotisíc korún a zopár akcií ešte z obdobia kupónovej privatizácie.

Časopis Týden uviedol, že manželia Nečasovci si našetrili 1,97 milióna korún. Dostane ich manželka a k tomu aj milión z predaja štvorizbového bytu. Kým sa predaj zariadi, bude jej bývalý manžel platiť 15.000 korún mesačne.

Na vyrovnaní majetku pred rozvodom sa manželia Nečasovci dohodli iba týždeň pred tým, ako premiér podal demisiu.

Nečas sa podľa časopisu Týden tiež zaviazal, že bude platiť hypotéku, ktorá môže byť až dva milióny korún. Vďaka nej si manželka a dcéry zariadia nové bývanie. Kým sa hypotéka nesplatí, jej mesačná splátka bude 16.000 korún, Nečas bude podľa dohody platiť ďalších 42.000 na výživné na dve deti.

Odchádzajúci premiér má štyri deti. Dvoch dospelých synov a dve dcéry, ktoré ešte nemajú 18 rokov, pričom dohoda o výživnom sa týka práve ich, uviedol web iDNES.cz.